ua en ru

ЄС закликає забезпечити необмежений доступ в Крим спостерігачів від РЄ, ОБСЄ і ООН

Міжнародні спостерігачі з прав людини повинні негайно отримати доступ до Криму.

Міжнародні спостерігачі з прав людини повинні негайно отримати доступ до Криму. Про це йдеться у заяві глави представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського.

"Міжнародним спостерігачам з прав людини, в тому числі Ради Європи, ОБСЄ і ООН, має бути негайно дозволений необмежений доступ в Крим", - заявив Томбінський.

Представник ЄС висловив серйозну стурбованість порушеннями прав людини в зв'язку з останніми подіями в Криму, включаючи випадки силового викрадення, жорстокого поводження і тортур, нападів на журналістів, обмеження свободи ЗМІ, свободи пересування та свободи мирних зібрань.

При цьому Томбінський від імені ЄС твердо засудив вчорашній штурм військової частини в Сімферополі, в результаті якого загинув один військовослужбовець і ще кілька отримали серйозні поранення, а також нещодавнє вбивство члена кримсько-татарської громади Решата Амєтова.

"Ефективне і неупереджене поліцейське розслідування має початися негайно і особи, відповідальні за цей ганебний злочин, повинні бути притягнуті до відповідальності", - йдеться в заяві.

При цьому представник ЄС закликав негайно і без будь-яких умов звільнити всіх викрадених в Криму громадян, у тому числі кількох українських військовослужбовців, які, як повідомляється, були викрадені в останні кілька годин.

"Я рішуче засуджую ці випадки насильницьких зникнень, які роблять Крим під керівництвом самопроголошеної влади одним з найбільш небезпечних регіонів світу", - зазначив Томбінський.