ua en ru

ЄС закликає М'янму звільнити засуджених журналістів Reuters

ЄС закликає М'янму звільнити засуджених журналістів Reuters Фото: репортери Reuters (twitter.com.slodek)

Сформована ситуація "підриває свободу преси"

У Європейському Союзі вимагають негайно звільнити двох журналістів Reuters, засуджених у М'янмі на сім років за розголошення держтаємниці у ході розслідування вбивств мусульман рохінджа. Про це повідомляє Reuters.

У ЄС заявляють, що сформована ситуація "підриває свободу преси, право суспільства на інформацію та розвиток верховенства права у М'янмі".

Мова йде про 32-річного Ва Лоні і 28-річному Сої Оо. Суд постановив, що вони незаконно отримали доступ до секретних файлів про пересування армії та поліції у М'янмі, щоб "підірвати нацбезпеку". За даними слідства, двоє поліцейських передали репортерам документи в одному з ресторанів міста Янгон. Журналісти займалися розслідуванням убивств 10 мусульман рохінджа при конфлікті з владою М'янми. Головний редактор Reuters закликав суд переглянути вирок, назвавши його "кроком назад для демократії".

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що слідчі ООН заявили, що військові М'янми проводили масові вбивства, групові зґвалтування мусульман з "геноцидними намірами", а головнокомандувач і п'ять генералів повинні постати перед судом за найтяжчі злочини.