ua en ru

У ЄС закликали припинити блокаду Донбасу

У ЄС закликали припинити блокаду Донбасу Фото: Майя Косьянчич

У Євросоюзі вважають, що блокада може призвести до серйозної енергетичної кризи

Європейський союз (ЄС) закликає припинити блокування залізничного сполучення на Донбасі. Про це заявила прес-секретар верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Майя Косьянчич, передає "Радіо свобода".

"Блокування залізничного сполучення між територіями, підконтрольними уряду, і тими, що на даний час непідконтрольні владі України, суперечить необхідному інклюзивному підходу до громадян України, які проживають на непідконтрольних уряду територіях. Відповідальні за початок блокади повинні негайно її припинити. Влада повинна вирішити цю проблему в пріоритетному порядку", - наголосила Косьянчич.

Вона підкреслила, що через блокаду зменшуються обсяги поставок вугілля з окупованих територій, в результаті цього функціонування найбільших електростанцій в Україні може опинитися під загрозою.

"Це може призвести до серйозної енергетичної кризи в країні, що завадить громадянам України по обидві сторони лінії розмежування. З огляду на це, план заходів по окремих районів Донецької та Луганської областей, прийнятий Кабінетом міністрів України в січні, є важливим, оскільки полегшить життя місцевого населення", - сказала Косьянчич.

Вона додала, що більша прозорість руху товарів через лінію розмежування на Донбасі є невід'ємною для боротьби проти нелегальної торгівлі й контрабанди.

"Ми закликаємо владу України посилити свої зусилля в цьому напрямку. Мінські домовленості залишаються основою мирного і довготривалого вирішення конфлікту, а ЄС продовжує рішуче підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України", - підсумувала представник ЄС.

Нагадаємо, сьогодні питання блокади Донбасу буде розглянуто на засіданні Ради національної безпеки та оборони України.