ua en ru

ЄС закликав світову спільноту негайно відповісти на хіматаку в Сирії

ЄС закликав світову спільноту негайно відповісти на хіматаку в Сирії Фото: прапори ЄС (twitter.com/EU_Commission)

Брюссель рішуче засудив застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума

Європейський Союз рішуче засуджує застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума і закликає міжнародну спільноту до негайного реагування. Про це йдеться в заяві офіційного представника глави дипломатії ЄС.

"Повідомлення з Думи, що зазнала облоги і бомбардування силами режиму та його союзників, говорять про те, що напередодні ввечері було вбито велику кількість мирних жителів, включаючи сім'ї, які загинули в своїх укриттях. Докази вказують на ще одну хімічну атаку режиму", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим Євросоюз закликав Раду Безпеки ООН відновити мандат спільного механізму з розслідування застосування хімічної зброї в Сирії для виявлення виконавців.

Також ЄС закликав прихильників режиму, Росію та Іран, використовувати свій вплив для запобігання подальших хіматак і забезпечення припинення бойових дій і деескалації насильства, відповідно до резолюції РБ ООН 2401.

"Захист цивільних осіб має залишатися абсолютним пріоритетом", - наголосили в ЄС.

Своєю чергою генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш висловив стурбованість у зв'язку з повідомленнями про можливе застосування хімічної зброї в Думі. Він підкреслив, що на даному етапі ООН не може перевірити, чи відповідають дійсності дані про хіматаку, але будь-яке застосування хімзброї незаконно і має бути ретельно розслідувано.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 9 країн-членів Радбезу ООН скликають екстрене засідання в зв'язку з хімічною атакою в Сирії.