ua en ru

ЄС призупинив антимонопольне розслідування проти "Газпрому", - Financial Times

Антимонопольне розслідування проти російської компанії "Газпром" буде продовжено, хоча, на думку Єврокомісії, на формулювання звинувачень потрібні швидше місяці, ніж тижня. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на східноєвропейських дипломатів.

Видання нагадує, що при цьому віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович ще в лютому заявив, що відкриття справи - це питання декількох тижнів", але єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер уникає прогнозів за термінами пред'явлення звинувачень та умов, на яких це питання може бути вирішено в досудовому порядку.

"Газпром" відмовляється від коментарів в зв'язку з розслідуванням, але, як стверджує FT, компанія сигналізує про те, що зацікавлена в перемир'я. Видання вважає, що майбутнє укладення газових контрактів з Литвою та Естонією, можливо, розрядить обстановку в балтійському регіоні. Газета наводить думку гендиректора "Газпром експорту" Олени Бурмістрової про те, що компанія вірить, що "політична обстановка в Європі повернеться до ситуації, коли нам знову будуть раді".

Єврокомісія відкрила офіційне антимонопольне розслідування відносно "Газпрому" 4 вересня 2012 року. В жовтні 2013 року тодішній єврокомісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія заявив, що Євросоюз готовий висунути "Газпрому" звинувачення у протидії вільної конкуренції, що може спричинити штраф в 15 млрд дол.

1 листопада 2014 року на зміну Альмунії прийшла Вестагер. Вона пояснила, що пауза у розслідуванні пов'язана з тим, що вона займається вивченням газового ринку Європи, інфраструктури, цін і того, "як це все працює", виключивши при цьому політичне підґрунтя розслідування.