ua en ru

У ЄС ухвалили остаточне рішення про створення Європейської прокуратури

У ЄС ухвалили остаточне рішення про створення Європейської прокуратури Фото: Євросоюз (pixabay.com)

Міністри юстиції 20 з 28 країн Євросоюзу проголосували за заснування нового відомства

У Європейському союзі прийнято остаточне рішення про створення Європейської прокуратури, дискусії про яку йшли протягом останніх років, передає Deutsche Welle.

Так, у четвер, 12 жовтня 2017 року, міністри юстиції 20 з 28 країн Євросоюзу проголосували за заснування нового відомства, яке почне роботу з 2020 року в Люксембурзі.

Німецький міністр Хайко Маса заявив, що рішення є "великим кроком по зміцненню Європейського союзу", що свідчить про те, що "Європа діє". Комісар ЄС з юстиції Віра Юрова у свою чергу заявила про "історичний день для Європейського союзу і його платників податків".

Очікується, що діяльність Європейської прокуратури буде приносити сотні мільйонів євро в рік, а на її утримання планується витрачати щорічно близько 21 мільйона євро.

Відзначається, що в створенні відомства беруть участь Німеччина і 19 інших країн. Кожна з них надасть відомству по одному або кілька прокурорів, які будуть працювати на місцях. Пізніше до роботи прокуратури можуть підключитися інші держави ЄС.

Нагадаємо, в липні депутати Європарламенту прийняли рішення про створення прокуратури Європейського союзу. Планувалося, що в завдання прокуратури увійдуть боротьба з транскордонним шахрайством у фінансовій сфері, зокрема корупцією, відмиванням грошей і шахрайством з європейськими фінансовими засобами.