ua en ru

ЄС відклав ухвалення рішення по антимонопольній справі Google

ЄС відклав ухвалення рішення по антимонопольній справі Google Джерело фото:flickr.com/Trey Ratcliff

Маргрет Вестагер, яка обійняла посаду Європейського комісара з питань конкуренції, відклала ухвалення рішення по справі компанії Google, яку звинувачують у порушенні антимонопольного законодавства. Про це повідомляє портал TechCrunch.

У своїй заяві Вестагер заявила, що справа Google "є дуже складною і багатогранною" і тому їй потрібен час для прийняття зваженого рішення у справі, яка триває вже 4 роки.

Вестагер належить визначити, чи є політика Google при запитах першого розміщуваного посилання на власні сервіси, порушенням антимонопольної політики ЄС. Звинувачення підтримали головні кокуренти Google в даній сфері - Microsoft і Yelp.

Вестагер зазначила, що взаємини американської Google і влади ЄС є вкрай обговорюваною темою у європейських ЗМІ, яка охоплює відразу кілька сфер, тому, перш за все, при прийнятті рішення вона повинна буде зосередитися тільки на питанні добросовісної конкуренції.

"Крім того, йдеться про ринки, які швидко розвиваються", - зазначила Вестагер. "Мені треба бути впевненою, що при вирішенні використовуватиметься найактуальніша інформація".

Колишній єврокомісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія не раз звинувачував Google в несумлінній поведінці на інтернет-ринку. Невдоволення викликало те, що в пошуковій видачі Google ставить свої сервіси вище, ніж сервіси конкурентів. Наприклад, якщо вбити в пошуковий рядок назву пісні, то першим користувач побачить посилання на сервіс Google Play Music і тільки потім на інші музичні сервіси. Як заявляв комісар, це заважає іншим компаніям просувати свої послуги.

Раніше Google вже корегувала пошукову видачу в Європі, щоб відповідати антимонопольним законам ЄС, однак звинувачення з неї зняті були.

Нагадаємо, у третьому кварталі 2014 р. чистий прибуток Google знизився на 5,4% - до 2,81 млрд дол. (або 4,09 дол. на акцію).