ua en ru

ЄС схвалив п'ять нових принципів відносин з Росією

ЄС схвалив п'ять нових принципів відносин з Росією Фото: Федеріка Могерини

Про це повідомила Федеріка Могерини

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу (ЄС) одноголосно погодили п'ять нових принципів відносин з Росією. Про це на прес-конференції повідомила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерини, передає РБК.

Перший принцип - повне виконання умов мінського угоди необхідно для будь-якого істотного зміни у відносинах між РФ і ЄС.

Другий принцип полягає в тім, що Євросоюз не відмовиться від наміру зміцнювати відносини з країнами "Східного партнерства" та країн Центральної Азії. З цим наміром пов'язаний і саміт асоціації між ЄС і Молдовою, який розпочався сьогодні ввечері.

по-третє, це посилення "внутрішньої стійкості Європейського союзу", зокрема, в питаннях енергетичної безпеки та стратегічних комунікацій (мова йде про проект протидії російській пропаганді).

Четвертий принцип полягає у відновленні співпраці з Росією "по деяким обраним напрямам". У зовнішній політиці таким напрямком може стати сирійська проблема, відновлення відносин з Іраном, проблема КНДР. "Співпраця можлива і в інших сферах, де це буде сприяти інтересам ЄС", - зазначила Могерини.

П'ятий принцип - прагнення підтримати розвиток громадянського суспільства в Росії і "інвестувати в контакти між людьми". Ці пункти призначені стати основою для подальших переговорів щодо двосторонніх відносин між ЄС і Росією, підкреслила Могерини.

Нагадаємо, офіційний журнал ЄС в суботу, 12 березня, опублікував рішення про продовження санкцій проти Росії.