ua en ru

ЄС стурбований тим, що в Україні суди позбавляють депутатів мандатів

Європейський союз (ЄС) стурбований тим, що в Україні суди позбавляють народних депутатів мандатів. Про це заявив посол ЕС Ян Томбінський на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

Європейський союз (ЄС) стурбований тим, що в Україні суди позбавляють народних депутатів мандатів. Про це заявив посол ЕС Ян Томбінський на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вже неодноразово висловлювали нашу стурбованість", - заявив Томбінський.

За його словами, виборцям потрібна впевненість у тому, що по завершенню виборчої кампанії, щодо нардепів не будуть застосовуватися будь позапарламентські дії щодо позбавлення їх мандатів.

Нагадаємо, 12 вересня Вищий адміністративний суд України частково задовольнив адміністративний позов Юрія Кармазіна, Сергія Сотникова та Степана Терзі і зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Ігоря Маркова.

Нагадаємо, нардепів Олександра Домбровського і Павла Балогу позбавили мандатів через суд після спеціальної постанови Верховної Ради на основі рішення суду. Пізніше в Раді обговорювали проведення виборів по всіх 7 проблемних округах, однак фракції домовилися лише про п'ять. Таким чином, доля мажоритарних округів Балоги і Домбровського досі не визначена.

12 вересня Вищий адміністративний суд України частково задовольнив адміністративний позов Юрія Кармазіна, Сергія Сотникова та Степана Терзі та зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Ігоря Маркова.

Також суд зобов'язав ЦВК організувати підготовку та проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 133 відповідно до вимог законодавства про вибори.

Позбавити регіонала Маркова мандата вимагав колишнього депутата Верховної Ради Юрій Кармазін. Кармазін ґрунтується на результатах розслідування міліцією кримінальної справи про фальсифікації результатів виборів в окрузі N133. У МВС підрахували, що 6038 бюлетенів були незаконно зараховані як віддані за самовисуванця Маркова. На 52 з 86 дільниць округу в кабінках для голосування лежали ручки з симпатичним (зникаючими при нагріванні) чорнилом. Експертиза встановила, що після голосування частина оцінок, поставлених за інших кандидатів, були знищені і натомість проставлені нові в графі за Маркова. У результаті його відрив від найближчого суперника Олексія Гончаренка, який висувався від Партії регіонів, склав 5160 голосів.

Після оголошення рішення суду у Партії регіонів висловили співчуття і порадили подати апеляцію. "Батьківщина" також підтримала депутата.

Сам Марков написав заяву про вихід з фракції Партії регіонів у Верховній Раді "у зв'язку зі зміною політичного курсу партії". Коментуючи свої відносини з Партією регіонів, Марков підкреслив, що це не він переходить в опозицію, а сама Партія регіонів своєю політикою перейшла в опозицію до власних виборців, мешканців півдня та сходу країни. Також Марков заявив, що звернеться з відкритим листом до Президента України Віктору Януковичу з проханням дати оцінку факту позбавлення його депутатського мандата.

Ігор Марков переміг регіонала Олексія Гончаренка на виборах у ВР VII скликання на окрузі №133, набравши більше 26% голосів. Розрив між кандидатами склав близько 6%.