ua en ru

У ЄС обіцяють допомогти Україні перетворитися на експортера газу

У ЄС обіцяють допомогти Україні перетворитися на експортера газу Фото: віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шевчович

Україна стане експортером газу, коли вийде на європейський рівень енергоефективності

Україна в майбутньому може перетворитися на експортера газу, і Євросоюз буде цьому сприяти. Про це сьогодні у Києві під час прес-конференції заявив віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шевчович, передає кореспондент РБК-Україна.

"За нашими підрахунками, якщо Україна вийде на середній по Європі рівень енергоефективності, то ви можете заощадити рівно стільки, скільки споживає Іспанія за рік. Тобто ви станете газовими експортерами. Це те, чого ми будемо сприяти", - заявив Шевчович.

Крім того, він зазначив, що минула зима стала першою без "газової драми" для Європи.

"У нас була перша зима без газової драми. Хотів би поділитися цим позитивним настроєм і використовувати досвід, який ми придбали цієї зими, на наступну зиму. Я думаю, що зараз ми можемо підготуватися до наступного опалювального сезону таким чином, щоб ми працювали в нормальному режимі і без драматизму", - сказав він.

За його словами, одним з головних успіхів України є диверсифікація імпорту газу, значну частину якого отримана реверсом з Європи.

Також Шевчович зазначив, що реформи в сфері енергетики залучать західні інвестиції.

"Щоб реалізувати той великий потенціал, який має Україна, використовувати вашу країну як великий енергетичний хаб, враховуючи ваші підземні сховища", - додав віце-президент Єврокомісії.

Нагадаємо, Україна за квітень імпортувала з Європи 1,06 млрд куб. м газу.