ua en ru

ЄС не дозволив "Газпрому" вивести газопровід OPAL з-під норм "третього енергопакету"

Росія і Єврокомісія не змогли знайти механізм виведення газопроводу OPAL (відвід від Nord Stream потужністю 36 млрд кубометрів газу на рік) з-під норм "третього енергопакету" Європейського Союзу, які обмежують використання труби "Газпромом". Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Переговори, що завершилися пізно ввечері у вівторок, 13 червня 2013 р., в Брюсселі про пом'якшення норм "третього енергопакету" для проекту газопроводу OPAL ні до чого ні привели, хоча напередодні глава міненерго РФ Олександр Новак і стверджував, що зустріч повинна стати вирішальною.

"Газпром" і Wintershall, що володіють OPAL, за нормами ЄС, можуть використовувати його тільки на 50%, а решта потужності необхідно залишати третім постачальникам. Минулого тижня Новак заявив, що Єврокомісії (ЄК) запропоновано п'ять варіантів, один з яких є "найбільш компромісним".

За словами заступника міністра енергетики Анатолія Яновського, який очолює переговори по OPAL з російського боку, для вивчення пропозицій, що обговорювалися у вівторок, був потрібен додатковий час. "Наприклад, пропозиції німецького регулятора ми отримали лише напередодні в п'ятницю", - сказав він. Наступна зустріч призначена на 24 червня. Яновський вважає, що ймовірність домовитися дуже висока. Інакше, пояснює він, мандат робочої групи Росія-ЄС з цього питання, який закінчується в кінці червня, може бути продовжений.

Читайте також: "Газпром" і Німеччина обговорили використання газопроводу OPAL на території ФРН