ua en ru

ЄС не підтримує варіант лікування Тимошенко за кордоном з можливим арештом при поверненні в Україну

Європейський союз не буде підтримувати варіант лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном з можливим арештом при поверненні в Україну.

Європейський союз не буде підтримувати варіант лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном з можливим арештом при поверненні в Україну. Про це заявив комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле у інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Так на питання журналіста, що буде робити Брюссель, якщо українська влада запропонує такі умови виїзду Тимошенко на лікування за кордон, при яких її повернення в Україну буде означати негайний арешт, Фюле відповів: "Я не можу навіть уявити і не допускаю того, що Євросоюз або представники ЄС стануть учасниками такої угоди".

Єврокомісар не став відповідати на питання, чи усвідомлює ЄС, що повна реабілітація Тимошенко, на якій наполягає її команда, гарантовано не буде реалізована до вільнюського саміту Східного партнерства.

"Я не хотів би вдаватися в деталі до тих пір, поки йдуть переговори, і триває робота місії. Вже в жовтні ми побачимо їх звіт. Давайте подивимося, що буде в цьому документі", Фюле відповів.

Разом з тим, він підкреслив, що питання підписання Україною УА з ЄС не буде вирішуватися за рахунок Тимошенко: "З самого початку роботи місії Пет Кокс і Олександр Кваснєвський консультуються з Юлією Тимошенко, інформують її про всіх переговорах. Це, я вважаю, свідчить про те, що проблема не буде вирішуватися за рахунок екс-прем'єра. Навпаки, рішення значною мірою буде прийнято в її інтересах. Ніякий інший варіант просто не буде схвалений Коксом і Кваснєвським".

Нагадаємо, Юлія Тимошенко з 5 серпня 2011 відбуває семирічний термін покарання за перевищення влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією в 2009 р. Висновок Юлії Тимошенко серйозно похитнуло відносини України з Європою, яка вимагає привести вітчизняне законодавство до європейських норм. Зокрема ЄС вимагає вирішити питання з політичними в'язнями. Як заявляв спікер ВР Володимир Рибак, Україна вже в жовтні ц.р. виконає всі умови для підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом, включаючи правові рішення проблеми з визволенням екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і лікуванням її в Німеччині.