ua en ru

ЄС має намір переглянути свої відносини з Єгиптом

Євросоюз у найближчі дні планує переглянути свої відносини з Єгиптом.

Євросоюз у найближчі дні планує переглянути свої відносини з Єгиптом. Про це повідомляє "5 канал".

Голова Європейської ради Херман ван Ромпей (на фото праворуч) та глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу (на фото ліворуч) закликали ворогуючі сторони проявити стриманість і не допустити подальшої ескалації насильства.

"Євросоюз в терміновому порядку в найближчі дні перегляне відносини з Єгиптом і прийме заходи, спрямовані на вирішення цих завдань", - заявили представники ЄС.

Зазначимо, із закликом захистити християн в Єгипті напередодні виступив міністр ФРН Гідо Вестервелле. "Християнська меншина в Єгипті має бути захищена від насильства", - підкреслив він в інтерв'ю німецьким ЗМІ, передає Deutsche Welle. Глава німецького зовнішньополітичного відомства відмовився назвати зміну влади в Єгипті військовим путчем. "Ми оцінимо те, що все відбулося лише згодом, коли дізнаємося про подальший розвиток подій", - пояснив він.

Крім того, міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в ході телефонної розмови з міністром закордонних справ Єгипту Набіль Фахмі закликав припинити насильство в Єгипті.

За повідомленнями єгипетських ЗМІ, прихильники Мурсі продовжують протести, порушуючи введений в країні комендантську годину, в другому за величиною єгипетському місті Александрія, а також в м. Хелуане та м. Мінья.

Напередодні сили безпеки Єгипту очистили від протестуючих мечеть аль-Фатх в центрі Каїра, після того, як прихильники руху "Брати-мусульмани" забарикадувалися всередині будівлі і деякий час його утримували. Протистояння тривало майже день.

Уряд докладає всіх зусиль, щоб припинити активність "Братів-мусульман". Так, напередодні, Міністерство внутрішніх справ країни заявило, що в результаті рейдів, проведених по всій країні, затримало 1 тис. учасників організації. При них було виявлено зброю, боєприпаси та вибухівку.

Ситуація в Єгипті різко загострилася після того, як 3 липня 2013 р. армія усунула з посади Мурсі і скасувала дію Конституції. З того часу прихильники поваленого Президента, який в даний час знаходиться в ув'язненні, закликали продовжувати безлади, щоб повернути Мурсі до влади.