ua en ru

ЄС сподівається, що Україна почне оплату боргу за газ перед РФ найближчим часом

Євросоюз сподівається, що Україна почне оплату боргу за газ перед Росією найближчим часом.

Євросоюз сподівається, що Україна почне оплату боргу за газ перед Росією найближчим часом. Про це заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер на спільній з міністром палива і енергетики Росії Олександром Новаком прес-конференції в Москві, передає прес-служба Міненерго РФ.

"Борги України, які виникли за листопад-грудень 2013 і квітень-червень цього року за обсягом газу і за сумою до оплати безперечні... Повинні бути оплачені відкриті рахунки, розроблений чіткий графік погашення боргів. Оплата повинна початися найближчим часом", - заявив еврокоммиссар.

За його словами, незабаром з цього приводу відбудеться зустріч за участю міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, Новака, голови "Газпрому" Олексія Міллера та представників ЄС.

Нагадаємо, на зазначеній прес-конференції міністр палива та енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Росія готова перерахувати борг України за газ зі знижкою 100 дол. за тисячу кубометрів при погашенні Україною 1,45 млрд дол. боргу за газ, поставлений в 2013 р.

За словами Новака, РФ готова гарантувати таку знижку Україні. Він також повідомив, що при внесенні Україною зазначених 1,45 млрд дол. РФ буде готова відновити постачання газу Україні.

Російський міністр вважає, що Україні вже зараз треба закачувати додаткові обсяги газу в ПСГ для нормального проходження осінньо-зимового періоду. За оцінками Новака, Україні необхідно закачати ще близько 10 млрд куб. м.

16 червня 2014 р. РФ припинила постачання газу Україні через борги. РФ оцінює борг України за газ в 5 млрд 296 млн дол. Україна відмовляється платити РФ ціну за газ у розмірі 485 дол. за тис. куб. м.