ua en ru

ЄС наступного тижня розгляне три варіанти санкцій проти Росії

Наступного тижня лідери країн Євросоюзу проведуть зустріч, на якій оберуть варіанти посилення, у разі необхідності, санкцій проти Росії.

Наступного тижня лідери країн Євросоюзу проведуть зустріч, на якій оберуть варіанти посилення, у разі необхідності, санкцій проти Росії. Проекти санкцій включають три варіанти обмеження імпорту з Росії, передає Reuters. У розпорядженні агентства виявився проект розширення санкцій.

Обмеження можуть бути введені на ряд товарів, починаючи від предметів розкоші і закінчуючи нафтою і газом. Самий м'який сценарій санкцій передбачає введення обмежень по імпорту діамантів, дорогоцінних металів, хутра, а також ікри і горілки. За другим сценарієм розширення санкцій ЄС обмежить експорт в Росію хімікатів, шин і судів.

Нарешті, самий жорсткий санкційний варіант, включений в проект санкцій, передбачає повну заборону на імпорт російського газу і нафти. Крім того, в рамках цього варіанту буде накладено заборону на інвестиції в Росію, а до російських активів європейських компаній будуть застосовані норми Євросоюзу.

Президент Росії Володимир Путін, виступаючи 24 травня на Петербурзькому економічному форумі, торкнувся теми західних санкцій проти Росії.

"Поки все це (санкції) не має серйозного системного негативного впливу на нашу економіку, і, сподіваюся, що цього не станеться", - заявив Президент РФ.

Поки Євросоюз, як і США, обмежувався введенням особистих санкцій проти російських чиновників, політиків і бізнесменів. Візові та фінансові санкції були введені проти кількох десятків осіб, в числі яких - віце-прем'єр Дмитро Козак, постпред Президента в Криму Олег Белавенцев, віце-спікери Держдуми Людмила Швецова та Сергій Неверов і багато інших.