ua en ru

ЄС може ускладнити ратифікацію УА з Україною

Європейський Союз може ускладнити ратифікацію угоди про асоціацію з Україною.

Європейський Союз може ускладнити ратифікацію угоди про асоціацію з Україною. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна", посилаючись на свої джерела.

Зокрема, крім пунктів щодо зони вільної торгівлі в перелік пунктів так званого тимчасового застосування угоди можуть включити деякі політичні розділи.

За інформацією "Дзеркала тижня", європейська сторона дещо змінила свій підхід щодо умов початку так званого тимчасового застосування угоди (до її ратифікації всіма 28-ма парламентами країн-членів ЄС). Якщо раніше передбачалося, що для цього буде достатньо лише ратифікації УА Верховною Радою, а європейська сторона окремим документом ратифікує обсяг, у якому угода буде тимчасово виконуватися, то зараз йдеться ще й про необхідність провести ратифікацію УА в Європарламенті до початку тимчасового застосування.

Таким чином, якщо процеси в Україні після укладення асоціацію з ЄС підуть зовсім не в європейському напрямку, то ратифікацію в Європарламенті можна "підвісити". Для України важливо, щоб вона пройшла до середини квітня наступного року, тобто була проведена нинішнім Європарламентом, оскільки вибори в ЄП і подальша зміна персонального складу органів ЄС може надовго засунути "українську тему" на периферію уваги Євросоюзу.

Крім того, європейська сторона, обговорюючи обсяг, у якому угода про асоціацію буде тимчасово виконуватися, не має наміру обмежуватися лише розділами, присвяченими створення зони вільної торгівлі (як передбачалося раніше), а, цілком імовірно, включить до переліку і деякі політичні розділи, щоб контролювати Київ на шляху побудови повноцінної європейської демократії, особливо в переддень президентських виборів 2015 р.

Нагадаємо, в листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому очікується підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Політична риторика керівництва країни останнім часом була підкреслено проєвропейською, хоча на словах від співпраці з МС Україна теж не відмовляється.

Президент України Віктор Янукович 13 вересня заявив, що Україна рухається шляхом євроінтеграції вже багато років і за цей час досягла критеріїв, необхідних для підписання угоди про асоціацію. "Останнім часом ми разом з нашими партнерами з Європейського Союзу дійшли висновку, що Україна досягла тих критеріїв, які відповідають Угоді про асоціацію, яка готується до підписання в листопаді цього року у Вільнюсі", - сказав глава держави під час церемонії вручення вірчих грамот надзвичайними і повноважними послами іноземних держав в Україні.