ua en ru

ЄС через мігрантів може урізати допомогу переселенцям в Україні, - дослідження

ЄС через мігрантів може урізати допомогу переселенцям в Україні, - дослідження Фото: переселенці в Україні

Україна крім цього ризикує стати пунктом трансферу біженців в Європу

Країни Європейського союзу (ЄС) через мігрантів можуть урізати фінансову допомогу внутрішнім переселенцям в Україні. Про це свідчать дані дослідження Українського інституту дослідження екстремізму "Вимушені переселенці в Україні та біженці в Європі - спільне і відмінне".

"Україна ризикує стати одним з пунктів трансферу біженців в Європу, в разі закриття кордонів, потік нелегальних мігрантів може бути направлений на нашу територію. Крім того, внаслідок зростання фінансового навантаження на утримання мігрантів будуть скорочені програми фінансової допомоги Євросоюзу внутрішньо переселеним особам (ВПО) в Україні", - повідомив політолог, експерт з питань конфліктології Руслан Старовойтенко.

ЄС через мігрантів може урізати допомогу переселенцям в Україні, - дослідження

Фото: навантаження на країну мігрантів

В інституті підкреслюють, що економічні і соціальні ризики для України загострюються ще й через потік власних громадян зі Сходу. І відзначають, що кількість переселенців в Україні значно вища, ніж чисельність біженців в одній з найбільш бажаних для них країн Європи - Німеччини.

ЄС через мігрантів може урізати допомогу переселенцям в Україні, - дослідження

Фото: кількість мігрантів та біженців

Також експерти звертають увагу на значну різницю соціального захисту в Європі та Україні. У Франції, разом з посібником на житло, біженці отримують 200 євро. У Великобританії - 207. У Нідерландах - 178. У Польщі - близько 180 євро. Це приблизна річна сума допомоги працездатного переселенцу в Україні.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики стали на облік майже 1,5 млн переселенців.