ua en ru

ЄС і Грузія завершили переговори про ЗВТ

Європейський Союз і Грузія 22 липня успішно завершили переговори про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі (ГВЗВТ), яка є частиною Угоди про асоціацію між двома сторонами. Про це йдеться в повідомленні представництва ЄС в Україні.

Угода про асоціацію, разом з розділом про ГВЗВТ, сприяти тісному політичної асоціації та економічної інтеграції Грузії з ЄС.

Завдяки ГВЗВТ, переговори щодо якої тривали всього 17 місяців і сім раундів, Грузія зможе поліпшити доступ своїх товарів і послуг на ринок ЄС. Зона вільної торгівлі також прокладає шлях до подальших реформ у сферах, що стосуються торгівлі. Наприклад, вона допоможе поліпшити стандарти гігієни у сільськогосподарській продукції та зблизити технічні стандарти і норми промислової продукції між двома сторонами. Все це сприятиме кращому доступу грузинських товарів на ринок ЄС, а також підвищить рівень безпеки грузинської продукції для споживачів. Очікується, що угода сприятиме створенню вільного, стабільного та передбачуваного середовища, що дозволить збільшення обсягів прямих інвестицій з Європи до Грузії.

Незалежне дослідження, оцінка впливу угоди на торговельно-економічні перспективи, здійснене для Євросоюзу, свідчить про те, що ГВЗВТ збільшить експорт Грузії в ЄС на 12%, а імпорт європейської продукції до Грузії - на 7,5%. Повна реалізація реформ, пов'язаних з торгівлею, може збільшити ВВП Грузії на 4,3% (292 млн євро).

Розділ про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі буде включено в текст Угоди про асоціацію. Документ буде підписаний, тільки ЄС і Грузія завершать свої внутрішні процедури.