ua en ru

В ЄС хочуть врегулювати правовий статус роботів

В ЄС хочуть врегулювати правовий статус роботів Фото: у ЄС очікують індустріальну революцію роботів

Відповідний документ буде винесений на розгляд Європарламенту

Депутати Європарламенту планують розглянути документ, що регулює взаємодію людей з роботами і штучним інтелектом, повідомляє BBC.

В документі наголошується, що світ знаходиться на порозі "нової індустріальної революції роботів. Євродепутати повинні будуть вирішити надавати роботам правовий статус "електронних осіб".

Згідно з документом, розробники роботів повинні будуть передбачати механізм, який дозволив би відключати всі функції роботів у разі необхідності. У той же час, користувачам повинна бути гарантована можливість використовувати роботів "без ризику і страху фізичної або психологічної шкоди".

Крім того, у доповіді визнається, що існує ймовірність, що через кілька десятиліть штучний інтелект може перевершити людський інтелектуальний потенціал.

Документ також передбачає правила для розробників роботів, які ґрунтуються на аналогічних правилах, розроблених письменником-фантастом Айзеком Азімовим. Згідно з ним, робот не може заподіяти шкоду людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб людині було завдано шкоди. Крім того, робот повинен виконувати всі накази людей, крім тих, які суперечать пункту про непричинении шкоди людям. Також роботи повинні захищати власне існування, якщо це не суперечить першим двом пунктам. Крім того, правила передбачають, що всі роботизовані дослідження будуть проводитися в інтересах людей, не порушуючи фундаментальних прав.

Документ також передбачає створення європейського агентства з робототехніки і штучного інтелекту, яке буде забезпечувати технічну, етичну і нормативну експертизу.

Якщо євродепутати підтримають документ, він буде спрямований урядам країн-членів Євросоюзу для подальшого обговорення і внесення правок.

Нагадаємо, світові витрати на робототехніку виростуть в два рази до 2020 року