ua en ru

ЄС буде дотримуватися домовленостей по біженцям з Туреччиною

ЄС буде дотримуватися домовленостей по біженцям з Туреччиною Фото: у ЄС пообіцяли дотримуватися домовленостей з Туреччиною щодо біженців

Є потреба "повного" та "всебічного" дотримання домовленостей

Глави країн-членів Євросоюзу мають намір дотримуватися досягнутих в березні 2016 року з Анкарою угод по біженцям. Про це повідомляє DW.

Згідно з повідомленням, учасники саміту ЄС, що пройшов у четвер, 15 грудня, в Брюсселі, заявили про необхідність "повного" та "всебічного" дотримання домовленостей.

Також ЄС має намір до середини 2017 року вирішити питання щодо розподілу біженців за своїм країнам-членам. З 1 січня протягом півроку в ЄС головуватиме Мальта. Як пише видання, під її керівництвом буде зроблена спроба досягти згоди з цього питання, після чого може постати питання про реформу права на притулок.

В даний момент в ЄС головує Угорщина, яка сама виступає проти обов'язкового прийому біженців.

Згідно з договором між Брюсселем і Анкарою, всі біженці, які нелегально прибули морським шляхом до берегів Греції, повинні бути відправлені назад в Туреччину. Згідно з ним, ЄС взяв на себе зобов'язання приймати в обмін на кожного нелегального мігранта по одному легальному сирійському біженцю з турецької території.

Також Брюссель погодився надати Анкарі 6 млрд євро на потреби біженців і спростити візовий режим для турецьких громадян.

У вівторок, 13 грудня, глави МЗС ЄС несподівано заявили про згортання переговорів у зв'язку з поточною ситуацією в Туреччині.

Нагадаємо, Австрія заблокувала резолюцію про вступ Туреччини в Євросоюз.