ua en ru

EPIC отримав 1,3 млрд доларів від Хорошковського і Фірташа на купівлю "Укртелекому", - СКМ

EPIC отримав 1,3 млрд доларів від Хорошковського і Фірташа на купівлю "Укртелекому", - СКМ Фото: volyn.ukrtelecom.ua

За словами представника СКМ, за таємницею приватизацією "Укртелекому" в 2011 стояли Хорошковський і Фірташ

За таємною приватизацією "Укртелекому" в 2011 році стояли тоді глава СБУ Валерій Хорошковський і його бізнес-партнер Дмитро Фірташ, після чого вони перепродали проблемний актив через підставних осіб компанії SCM Financial overseas. Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу" сказав директор з міжнародних зв'язків і відносин з інвесторами компанії СКМ Джок Мендоза-Вілсон.

Зокрема, він зазначив, що участь у приватизації такого великого державного активу вищої державної посадової особи повинна була спочатку викликати масу запитань. Зокрема, про те, де Хорошковський взяв 1,3 млрд доларів на придбання компанії.

"У свідченнях Лондонського арбітражу Пітера Гольдшайдера як керуючого партнера групи EPIC і Роберта Шетлер-Джонса (обіймав посаду заступника голови спостережної ради Group DF, що об'єднує активи Дмитра Фірташа) вказувалося, що Хорошковський був кінцевим бенефіціаром EPIC (пізніше – Raga) на момент приватизації, і саме він стояв за цією компанією. Ціна приватизації "Укртелекому" в 2011 році склала близько 1.3 мільярда доларів. Свідки з боку Raga в арбітражі і Денис Горбуненко у своїх останніх інтерв'ю стверджують, що 300 мільйонів доларів з цієї суми були позичені EPIC і Хорошковським у пана Фірташа і його компанії Picabo. Питання: хто дав 1 мільярд доларів, який залишився, на приватизацію "Укртелекому"?", - заявив Мендоза-Вілсон.

Він зазначив також, що перед продажем "Укртелекому" на користь SCM Financial в червні 2013 року компанію EPIC Telecom Invest Limited нібито викупив у Хорошковського Денис Горбуненко, який і перейменував її з EPIC Telecom в Raga.

"Але навряд чи хтось, хто хоч трохи знайомий з бізнесом в Україні, повірить, що статки Горбуненка становлять 1,3 мільярда доларів, або що його заповзятливість дозволила йому викупити у Хорошковського права вимоги до SCM Financial на суму 860 мільйонів доларів, як вони заявляють. Або ж пан Хорошковський зробив пану Горбуненку такий подарунок? Історія Горбуненка в контексті його зв'язків з Родовід банком, паном Фірташем і, кажуть, Надра-банком, добре відома в Україні. Виникає питання: чиї ж інтереси представляє пан Горбуненко як заявлений бенефіціар Raga і гіпотетичний одержувач 860 мільйонів доларів від SCM Financial", - сказав Джок Мендоза-Вілсон.

Представник СКМ зазначив, що в 2013 році Хорошковський з Фірташем перепродали "Укртелеком", приховавши від покупця інформацію про проблеми, що виникли перед Фондом держмайна. Таким чином, на його думку, попередні власники намагаються перекласти фінансову відповідальність перед ФДМУ у розмірі понад 800 млн доларів на SCM Financial.