ua en ru

Енергокомысар ЄС: США закликає Європу до контролю над українською ГТС

Росія та ЄС починають черговий раунд газових переговорів на тлі серйозного загострення відносин у цій галузі. Сьогодні міністр енергетики Сергій Шматко в черговий раз спробує переконати енергокомісара ЄС Гюнтера Еттінгера підтримати проект газопроводу South Stream і відмовитися від наміру будувати газопроводи з Азії до ЄС в обхід Росії. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Джерела видання, близькі до переговорів, кажуть, що "сьогодні пан Шматко спробує врегулювати конфлікт, а також переконати енергокомісара повернутися до тих домовленостей, які були досягнуті раніше". У травні, коли "Газпром" представив Єврокомісії (ЄК) проект газопроводу South Stream в надії вивести його з-під норм Третього енергопакету (передбачають вільний доступ третіх осіб до газопроводу), Сергій Шматко особисто обіцяв, що до осені ЄС підпише з Росією міжурядову угоду про особливий статус проекту газопроводу South Stream - російської альтернативи "Південному коридору".
Вчора, почасти випереджаючи сьогоднішню зустріч, Держдеп США за погодженням з ЄС оприлюднив свою концепцію енергобезпеки Європи. По-перше, в США в черговий раз дали зрозуміти, що відмова від Nabucco і Транскаспійського газопроводу - цілком допустима для ЄС річ. Головне - це те, що постачальником газу в ЄС погодився стати Азербайджан: в кінці жовтня він підписав угоду з Туреччиною про готовність будувати газопровід до Європи потужністю 16-17 млрд кубометрів газу на рік, ресурсною базою для якого буде друга черга Шах-Деніза. Ця ідея дозволяє ЄК обійтися без Транскаспійського газопроводу хоча б на першому етапі проекту "Південний коридор", пояснює Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу".
Але головне, до чого закликають США Європу, - це до контролю в тому чи іншому вигляді над українською газотранспортною системою (ГТС). Тепер, коли "Газпром" отримав у власність 100% "Бєлтрансгазу", Європі, як заявили вчора в Держдепі США, слід звернути увагу на модернізацію ГТС Україні, через яку і йде основний потік експорту російського газу в ЄС (95,4 млрд кубометрів, або дві третини в 2010 р.). Про це ж говорить виданню і Гюнтер Еттінгер.
Втім, до жорсткого конфлікту справа навряд чи дійде, США і ЄС як і раніше підкреслено називають Росію "невід'ємною частиною європейської енергетики", з якою необхідно працювати далі. Вибору у російської сторони небагато, говорить глава Rusenergy Михайло Крутіхін: або дійсно змиритися з тим, що її майбутні трубопровідні проекти в ЄС потраплять під Третій енергопакет, "або, наприклад, спробувати пограти на ідеї тристороннього газотранспортного консорціуму Європа-Туреччина-Росія". В принципі, припускає експерт, турки цілком могли би погодитися на участь Росії в одному з проектів "Південного коридору" - будь то Nabucco або що-небудь ще, "проте, як на це відреагує сама Європа, сказати важко". З одного боку, якщо "Газпром" раптом стане співвласником труби через Туреччину, це знову буде суперечити Третьому енергопакету, з іншого - "цій трубі, очевидно, простіше буде добитися статусу TEN від Єврокомісії". В "Газпромі" вчора майбутню зустріч не коментували.