ua en ru

Енергетичні підприємства сьогодні працюють як партизанські загони – екс-міністр

Енергетичні підприємства сьогодні працюють як партизанські загони – екс-міністр Фото: Іван Плачков

Підприємства енергетичного комплексу сьогодні працюють як партизанські загони і ніким не координуються. Всі рішення приймаються в енергетиці ситуативно і рефлекторно. Про це розповів екс-міністр енергетики, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков в ефірі телеканалу News One.

За словами експерта, ситуація з вугіллям на складах теплових електростанцій складна. "На складах ТЕС залишилося трохи більше 1,3 млн т вугілля. Склади швидко скорочуються. На Слов'янській ТЕС, наприклад, вугілля залишається на кілька діб. До зими потрібно мати близько 2-2,5 млн т вугілля - це мінімум, щоб пройти зиму без відключень. Влітку необхідно постачати на станції вугілля більше, ніж спалюється, щоб накопичити на холодні зимові місяці. Але замість того, щоб накопичувати вугілля, ми його срабатываем. Це може знову призвести до ситуації, яка була два роки тому: без вугілля зупиняються блоки, падає частота в енергосистемі, диспетчери НЕК "Укренерго" дають команду на графік аварійних відключень. Спочатку вимикаються підприємства, потім цілі райони міст і населені пункти", - каже Плачков.


Екс-міністр розповів, що 40% вугілля надходить із зони АТО, з неконтрольованих Україною територій. Решті вугілля поставляють приватні і державні шахти з контрольованої території. "Середня собівартість видобутку українського вугілля становить 2200 гривень за тонну. На приватних шахтах собівартість складає 1600-1700 грн/т. До сьогоднішнього дня в тарифах на електроенергію була закладена вартість близько 1000 гривень за тонну, тобто в два рази нижче собівартості. Такий підхід не дозволяє забезпечити навіть поточний рівень видобутку вугілля. Обсяг вуглевидобутку падає: замість 60 млн т, які добувалися кілька років тому, ми стали видобувати близько 15-16 млн т на рік, а необхідно добувати мінімум 25 млн т на рік", - відзначає він.

"Вугільну галузь ми втрачаємо як таку", - додав експерт. Рішення складної ситуації експерт вбачає в тому, щоб збалансувати тарифну політику в електроенергетиці, щоб ТЕС могли накопичити запаси вугілля і підготуватися до зими. "Також потрібно забезпечити платежі виробникам електроенергії, щоб ТЕС могли заплатити за вугілля, а АЕС - за ядерне паливо", - вважає експерт.

На думку Плачкова, проблему частково допомагає вирішити перехід на ринкові ціноутворення на вугілля. "Це дасть можливість ТЕС купувати вугілля з ПАР, і ТЕС будуть знати, якою буде його ціна", - вважає експерт.

"Визначення ціни вугілля з урахуванням імпортної ціни на європейській біржі - це позитивний момент. Це дає можливість укладати контракти і накопичувати вугілля. Якщо б таке рішення НКРЭКУ прийняла в 2014-2015 роках, то в нас би не віялових відключень споживачів по 4-6 годин, і імпорту у величезних кількостях електроенергії з Росії. За всі роки незалежності України наш північний сусід при будь-якому президентові, що при Єльцині, що при Путіні, перед початком опалювального сезону то перекривав газ, електроенергію відключав, щоб ми йшли на якісь поступки. Немає сумнівів у тому, що з осені знову почнуться такі речі. Тому важливо не допустити, щоб Україна опинилася з дефіцитом палива", - говорить Плачков.

Раніше, для вирішення проблеми забезпечення ТЕС вугіллям НКРЭКУ запровадила в Україні нову методику формування цін на вугілля, яка базується на індексі вартості вугілля на біржі в Роттердамі. За повідомленням ДП "Укренерго", з 13 по 21 червня запаси вугілля всіх марок на складах ТЕС зменшилися на 8,3% - до 1,484 мільйона тонн з 1,621 мільйона тонн, у тому числі запаси дефіцитного антрациту скоротилися на 26,3% – до 405,4 тисячі тонн з 550,5 тисячі тонн.