ua en ru

ENEMO: другий тур місцевих виборів в Україні відповідає міжнародним стандартам

ENEMO: другий тур місцевих виборів в Україні відповідає міжнародним стандартам Фото: вибори в Україні

Разом з тим, в організації висловили занепокоєння щодо підозри про факти підкупу виборців

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO відзначила другий тур місцевих виборів в Україні як такий, що відповідає міжнародним стандартам. Про це в ході прес-конференції в Києві повідомив координатор довгострокових спостерігачів місії ENEMO в Україні Флоріан Поенару, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ці вибори відбулися у відповідності до більшості міжнародних стандартів", - сказав Поенару.

Разом з тим, у ENEMO висловили занепокоєння щодо підозри про факти підкупу виборців, про які, за словами Поенару, організація повідомляла місцеві органи влади.

Проте, представники організації не повідомили про конкретну кількість порушень виборчого законодавства.

"Певні юридичні положення залишають місце для сумнівів та обговорення, особливо ті, що стосуються нерівного диспуту до виборчих фондів та медіа, неоднорідної представленості учасників виборчого процесу у складі виборчих комісій, а також неоднорідної представленості виборчих округів в обраних радах", - зазначили у ENEMO.

Також представники організації констатували надмірну політизованість складу територіальних виборчих комісій та наголосили на необхідності більш належної підготовки складу ТВК на наступних виборах.

Разом з тим, ENEMO відзначило не достатню обізнаність членів ДВК із положеннями нового законодавства по місцеві вибори.

У результаті майже 60% протоколів ДВК були повернені на уточнення.

Також у ENEMO відзначили процес голосування як "добре" та "дуже добре" на 98,9% ДВК, та процес закриття і підрахунку голосів на 98,5% дільниць (у першому турі - 88%).

Нагадаємо, Комітет виборців України (КВУ) зафіксував понад 245 порушень на місцевих виборах.