ua en ru

У Росії електоральний рейтинг Путіна за півроку зріс удвічі, - опитування

Кількість людей, готових проголосувати за Володимира Путіна на президентських виборах в РФ, за останні півроку зросла вдвічі.

Кількість людей, готових проголосувати за Володимира Путіна на президентських виборах в РФ, за останні півроку зросла вдвічі. Про це свідчать результати опитування "Левада-центру", повідомляють "Ведомости".

За Путіна готові голосувати 52% із числа всіх опитаних і 82% з тих, хто вже визначився з вибором. У січні 2014 року, за результатами аналогічного опитування, Путіна готові були підтримати тільки 29% респондентів.

Список кандидатів у президенти формували самі учасники опитування. Основними переслідувачами Путіна з великим відривом стали лідери комуністів і ЛДПР Геннадій Зюганов і Володимир Жириновський. Як зазначає заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін, в умовах реальних виборів Путіну перейшли б і ті голоси, які респонденти віддали на користь прем'єр-міністра Дмитра Медведєва і глави Міноборони Сергія Шойгу.

Гражданкін зазначив, що частка людей, готових іти на вибори, з початку року виросла через політизованість ситуації. Він додав, що у зв'язку із приєднанням Криму Путіна стали підтримувати ті, хто раніше складав електорат Зюганова.

Рейтинг "Єдиної Росії" за літні місяці знизився: за партію на парламентських виборах готові проголосувати 36% опитаних порівняно із 40% у травні 2014 року.

З початку 2014 року в політичному і громадському житті Росії відбулося відразу кілька знакових подій, головні з яких - проведення Олімпіади в Сочі, приєднання Криму, наростання напруженості у відносинах з Києвом, введення санкцій проти Росії з боку західних країн і російська відповідь на них у вигляді заборони на ввезення низки зарубіжних продуктів.

В середині липня опитування, проведене американським дослідницьким центром Gallup, показало, що популярність Путіна серед росіян досягла максимуму за шість років. Соціологи пояснили це національною гордістю у зв'язку із приєднанням Криму й успішним проведенням Олімпіади в Сочі. В дослідженні зазначалося, що вперше із 2008 року більшість росіян (73%) вважають, що керівництво країни проводить правильний курс.

За даними "Левада-центру" на середину липня, протестні настрої серед росіян впали до рекордно низьких позначок. Більш того, приблизно третина громадян схвалює боротьбу властей з так званої п'ятої колоною. Тільки 14% опитаних назвали в числі можливих форм протесту мітинги з політичними вимогами і страйки.