ua en ru

Експорт зернових культур з України в січні 2012 р. знизився вдвічі - до 1,3 млн т, - експерт

Експорт зернових культур з України в січні 2012 р. через низькі температури знизився вдвічі - до 1,3 млн т. Про це в ході прес-конференції повідомила аналітик ринку зернових культур АЦ "УкрАгроКонсалт" Світлана Малиш, передає кореспондент РБК-Україна.

"Низький температурний режим призвів до активного утворення льоду. Глибина льоду в акваторіях Азово-Причорноморських портів в даний час складає від 10 до 30 см. Це ускладнює ситуацію з комерційним судноплавством", - повідомила Малиш.

Крім того, за її словами, багато суден виявилися в "льодовому полоні", за даними на 6 лютого в "льодовому полоні" опинилися ще 10 одиниць флоту.

"В даний час вся проводка судів проводитися тільки в супроводі льодових буксирів і у складі караванів", - додала вона.

Так, за її словами, тижневі темпи експорту зернових знизилися. "В кінці січня, на початку лютого відвантаження через українські порти знизилися майже в два рази. Якщо в грудні темпи відвантажень становили 500-600 тис. т на тиждень, то в січні і лютому темпи впали до 200-300 тис. т", - зазначила Малиш.

В цілому, за її оцінками, прогнозний показник лютого складає близько 1 млн т.

Нагадаємо, раніше Українська аграрна конфедерація повідомляла, що експорт зерна з України в січні 2012 р. зменшився на 27% - до 1,9 млн т.