ua en ru

Експорт пшениці до кінця сезону навряд чи перевищить 500 тис. т, - Мінагрополітіки

Експорт пшениці до кінця сезону навряд чи перевищить 500 тис. т. Про це заявив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук, повідомляє "Комерсант-Україна".

"Але це дуже оптимістичний сценарій. Найбільш ймовірний обсяг експорту - 200-400 тис. т. Більшого обсягу просто немає на вільному ринку", - вважає Саблук.

На думку гендиректора Української аграрної конфедерації Сергія Стоянова, на зовнішні ринки до кінця поточного маркетингового року може бути поставлено не більше 200 тис. т пшениці, з яких 80 тис. т вже знаходяться в портах. "Рішення міністерства, швидше за все, не призведе до активізації експорту зернової, оскільки ціни на неї на внутрішньому ринку вище світових", - зазначає Стоянов.

За його словами, на сьогоднішній день мірошники в Україні платять на 250-300 грн/т більше, ніж можуть запропонувати трейдери.

Зернотрейдери погоджуються, що зараз їм буде непросто знайти покупців на українську пшеницю. "У травні вже починається збір врожаю в Північній Африці. Відповідно, закупівля пшениці в цей час падає. А в липні буде новий урожай в Україні. При цьому вже зараз пшениця нового врожаю на 30 дол/т дешевше", - говорить заступник директора найбільшого в Україні зернотрейдера - компанії "Нібулон" - Андрій Вадатурський. У результаті обмеження експорту пшениці негативно відбилося як на трейдерах, так і на аграріях. "Якщо восени 2012 р. у аграріїв була можливість продати пшеницю за 2,4-2,5 тис. грн/т, то зараз ціна -1,8-1,9 тис. грн/т", - відзначає Вадатурський.

Основна причина падіння цін на пшеницю - хороші прогнози врожаю у світі, в тому числі в Причорноморському регіоні, говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. "У підсумку аграрії, які не встигли продати зерно восени, зараз можуть втратити близько 50 долл. с кожної тонни", - говорить Левченко.

Читайте також: Україна зняла обмеження на експорт зерна