ua en ru

Експорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму, - міжнародний трейдер

Експорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму, - міжнародний трейдер

Експорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму. Про це заявив директор з розвитку бізнесу швейцарської трейдингової компанії Axpo Джозеф Балог, повідомляє видання "Енергобізнес".

"Ми констатуємо зниження загального експорту електроенергії з України в Європу. Комерційне перетікання становить близько 150 МВт в червні при максимально можливому рівні 645 МВт. Потужності використовуються лише на 20% - це історичний мінімум", - зазначив він.


На думку трейдера, "Україна повністю не використовує експортний потенціал, так як українська електроенергія в даний час неконкурентна в Європі". Ціни на електроенергію в Угорщині та Польщі – основних ринках для України – знижуються.

"Факт того, що ціна на електроенергію в Україні вища від європейської, створює певні труднощі для України", - вважає Балог. Насамперед, за його словами, на місце української генерації приходять інші виробники електроенергії з країн Центральної Європи.

"При цьому для України буде дуже важко повернути втрачену частку на висококонкурентному європейському ринку електроенергії", - зазначає представник Axpo. "По-друге, падіння експорту змушує замислитися, чи є Україна надійним і довгостроковим партнером: країна забезпечувала близько 13 % загального електроспоживання Угорщини в період 2011-2015 рр.", - продовжив фахівець. На його думку, це істотна частка ринку.

Якщо Україна залишиться великим постачальником електроенергії в Угорщину в 2016 році, то це стане важливим чинником при ціноутворенні для центральноєвропейського ринку електроенергії, впевнені в Axpo.

"Якщо коротко, то обсяги українського експорту електроенергії в Європу скорочуються. Тому не ясно, чи правильно відображає чинний механізм формування ціни на електроенергію в Україні цю негативну тенденцію", - резюмував Джозеф Балог.

Експорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму, - міжнародний трейдерЕкспорт електроенергії з України в червні досяг історичного мінімуму, - міжнародний трейдер