ua en ru

Експерти попередили про негативні наслідки лібералізації ринку ліків

Експерти попередили про негативні наслідки лібералізації ринку ліків

Лібералізація доступу на ринок ліків України за допомогою відмови від реєстрації лікарських засобів, які вже її пройшли в США, Канаді, Японії і країнах ЄС, не допоможе знизити ціни на ліки для населення. Таку думку висловили експерти – виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишин і керівник організації "Медичний контроль" Ігор Щедрін ефірі телеканалу "Еспресо".

Стефанишин зазначила, що лібералізація ринку – це лише один з етапів для збільшення доступності ліків для пацієнтів. Але цього зовсім не достатньо, і зараз навіть неможливо сказати, чи буде якесь зниження цін, - цих розрахунків ніхто не робив.


"Це не єдине, що треба зробити. Потрібен комплекс заходів. Можливо, для зниження цін на ліки потрібно відмовитися від будь-яких податків. Зараз є 7%-ний ПДВ на ліки. Це також дуже блокує доступність лікарських засобів для українців. Ну і така важлива річ, яка є у всіх країнах Євросоюзу, – це реімбурсація. Це відшкодування витрат на лікарські засоби для пацієнтів... Я думаю, що наскільки ліки стануть дешевшими, ми повинні подивитися після того, як відбудеться лібералізація ринку ліків. Прорахунки дуже важко зробити. Але на це впливає комплекс заходів. І цього (лібералізації ринку) не достатньо, щоб знизити ціни на ліки", - сказала вона.

У свою чергу, Щедрін зазначив, що відкриття українського ринку ліків призведе до загального зниження рівня якості ліків, які будуть купувати пацієнти, тому що лікарські засоби, які потраплять в нашу країну, будуть мати більш низьку якість, ніж препарати українського виробництва.

"Ця ініціатива несе багато небезпек і має багато протиріч. Тобто ми відкриваємо наш ринок для потоку не дуже якісних ліків. Мова повинна йти не тільки про вартість ліків. Можна лікуватися ліками, які взагалі нічого не варті. Але мова повинна йти про якісні та ефективні ліки. Взагалі в світовій практиці країни, які мають власне потужне фармацевтичне виробництво, на такі спрощення не йдуть", - сказав він, додавши, що таким чином на український ринок зможуть зайти виробники низькоякісних ліків з Індії і Китаю.

У свою чергу, Стефанишин підтвердила, що в США, Канаді, Японії, країнах ЄС існує можливість зареєструвати ліки не для продажу на ринках в цих країнах, а для експорту в інші держави. Тому БФ "Пацієнти України" виступає за те, щоб подібна лібералізація відбулася лише для тих ліків, які не тільки зареєстровані, але і допущені до продажу в розвинених країнах, і такі зміни потрібно внести в законопроект прем'єр-міністра.

"Все в наших руках. Ми повинні забезпечити населення якісними ліками і дозволити реєстрацію тих ліків, які дозволені для продажу в цих країнах", - підкреслила вона.