ua en ru

Експерти не згодні з обвинуваченнями МЕРТ на адресу УХТА

Експерти не згодні з обвинуваченнями МЕРТ на адресу УХТА Фото: МЕРТ (РБК-Україна)

Експерти прокоментували заяви МЕРТ щодо фінплану "Укрхімтрансаміаку"

Видання Hubs опитало податкових експертів щодо заяви Мінекономрозвитку (МЕРТ) про те, що УДП "Укрхімтрансаміак" (УХТА) при складанні фінпланів занижує плановані суми прибутку з метою ухилення від сплати податків.

"Говорити про те, що через спотворення фінансового плану може бути менше сплачено податку на прибуток, це повна маячня", - заявила віце-президент УСПП Юлія Дроговоз, коментуючи заяву Мінекономрозвитку про те, що УДП "Укрхімтрансаміак" при складанні фінпланів занижує плановані суми прибутку з метою ухилення від сплати податків.

Зокрема, Дроговоз зазначила, що оподаткування прибутку ніяк не пов'язано з фінпланом, і сплата податків йде за тими правилами, які встановлені Податковим кодексом.

"І насамперед це – показники фінансової звітності, які коригуються розрахунками, відображеними в податковому законодавстві. Тому в будь-якому випадку основним є бухгалтерська звітність, тобто факт. Не те, що закладається у фінплані, а саме те, що сталося за фактом", - пояснила експерт.

За її словами, податок на прибуток сплачується на підставі Податкового кодексу. Частина чистого прибутку – на підставі фінзвітності. Всі інші податкові відрахування (нерухомість, земля та інше) сплачуються вже точно не на підставі фінплану", — додала Дроговоз.

Експерт також підкреслила, що фінансовий план – це документ, в якому на держпідприємстві планують якісь показники, і на підставі цього потім можуть плануватися якісь надходження до бюджету, робляться планові розрахунки надходжень від сплати чистого прибутку або податку на прибуток.

"Ці планові розрахунки, звичайно, на підставі фінплану робляться при складанні, зокрема, і держбюджету, і далі формуються плани платежів на наступний рік. Але щоб ось так написати (відповідь МЕРТ на запит видання Hubs, - ред.) – це щось надзвичайне", - говорить експерт.

Крім того, за даними Hubs, з Дроговоз погоджуються радники з податкових питань компанії OMP Tax&Legal Віталій Смердов та Ігор Сухомлин.

Зокрема, експерти впевнені, що показники фінплану не впливають на суми податків, які безпосередньо підлягають сплаті до бюджетів. Вони підкреслили, що в більшості випадків суми податків визначаються в залежності від фактичних результатів (прибуток, збиток, суми поставки тощо) діяльності підприємства за певний звітний період (наприклад, податок на прибуток, ПДВ, акцизний податок, рентна плата, єдиний податок).

Від цих результатів також залежить обсяг відрахувань державними підприємствами частини прибутку (доходу), що сплачується згідно зі статтею 111 закону України "Про управління об'єктами державної власності".

В компанії OMP Tax&Legal відзначили, що фінплан містить тільки очікувані фінансові результати в запланованому році (Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб'єкта господарювання державного сектору економіки, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 02.03.2015 р. N 205). Саме тому в ньому робиться акцент на очікуваних обсягах надходжень податків.

Експерти впевнені, що підприємство заплатить податки враховуючи реальні, а не заплановані показники діяльності.

За даними ЗМІ, у Мінекономрозвитку повідомили, що порушення строків затвердження фінансового плану в УДП "Укрхімтрансаміак" пов'язано з навмисним заниженням планових показників фінансово-господарської діяльності при складанні проекту фінансового плану, що "веде до заниження суми сплачуваних податків до бюджетів усіх рівнів".