ua en ru

Експерти рекомендували Міненерговугілля жорстко відреагувати на підтримку Енергетичним співтовариством будівництва "Південного потоку"

Українські експерти в енергетичній галузі рекомендують уряду України та Міністерству енергетики та вугільної промисловості України жорстко відреагувати на підтримку європейським Енергетичним співтовариством будівництва газопроводу "Південний потік" на шкоду інтересам України як члена ЕС та всупереч європейського енергетичного законодавства.

"Зараз можна рекомендувати Міненерговугілля, іншим органам виконавчої влади, поміняти формат взаємин з ЕС до моменту прийняття рішення про загальноєвропейське значення реконструкції української ГТС і виконання обіцянок про її фінансування", - заявив замглави Експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський.

Експерт підкреслив, що реалізація проекту "Південний потік", початок будівництва якого заплановано на 7 грудня, несе пряму загрозу для України, як основного транзитера в країни Європи газу з Російської Федерації. За його словами, новий газопровід проектною потужністю 63 млрд куб. м може призвести до зниження транзиту через територію України до 35-40 млрд куб. м в рік, тоді як для її рентабельної роботи необхідно мінімум 62 млрд куб. м.

Уніговський вважає, що в такому випадку Україні, ймовірно, доведеться вивести дві з чотирьох ниток ГТС з експлуатації.

Як заявив секретар Експертної ради Сергій Дяченко, проект "Південний потік" є політичним, а його реалізація потребуватиме інвестицій на рівні 35 млрд євро, тоді як збільшення потужності української ГТС обійшлося б у рази дешевше, забезпечило б більшу надійність, і не було б пов'язане з таким техногенним ризиком.

Він додав, що "Південний потік" не відповідає декларованим цілям диверсифікації маршрутів постачання газу, фактично будучи заміною української ГТС, а операційні витрати на його функціонування будуть дуже високими, а висока плата за транспортування газу ляже на плечі європейських споживачів.

"Проект "Південний потік" відповідає інтересам Російської Федерації, компаніям-учасникам і ряду європейських країн, через територію яких він проходить, і які його підтримали. В той же час проект суперечить інтересам європейської спільноти в цілому", - вважає Дяченко.

Як зазначив незалежний експерт Валентин Землянський, інтеграція України в європейське ЕС та імплементація європейських законодавчих норм викликали негативну реакцію Росії і ускладнили відносини між країнами, однак очікуваної підтримки від Енергетичного співтовариства в газових переговорах з Росією Україна не отримала.

"За останні два роки ми не отримали ніякої підтримки щодо проведення переговорів про перегляд ціни на газ. Україна повинна отримати чітку відповідь від Енергоспільноти, чи є ми бідними родичами, або повноправними членами, які буде підтримувати Євросоюз у всіх наших починаннях, від імплементації нового європейського енергетичного законодавства до реверсного використання української ГТС, якщо білоруський проект і проект "Південного потоку" буде реалізований", - сказав Землянський.

Як повідомлялося, Міненерговугілля 23 листопада 2012 р. і 28 лютого 2012 р. зверталося з листами до Енергетичного співтовариства з приводу бездіяльності європейських чиновників у питанні захисту інтересів України як повноправного члена ЄС. Однак належної реакції з боку Енергетичного співтовариства не послідувало. Крім того заяву єврокомісара з енергетики Гюнтера Оттінгера про вирішення питання фінансування модернізації ГТС України до липня 2012 р. не було реалізовано на практиці.

Читайте також: Україні як члену Європейської енергетичної хартії не вдалося вирішити практично жодного питання, - Азаров