ua en ru

Експерти розкритикували законопроект Рибалки про криптовалюти

Експерти розкритикували законопроект Рибалки про криптовалюти Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Експерти прокоментували ініціативу нардепа Рибалки

Законопроект народного депутата від Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Рибалки "Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних" (№7183-1) може бути спробою відвернути увагу від кримінальних проваджень щодо нього. Таку думку висловили ряд експертів, передає "112-Україна".

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує, що в законодавстві України поняття "криптовалюти" існує вже понад 10 років, "але толку від цього ніякого".

"Рибалка пропонує, щоб НБУ розробив нормативні акти. Чудово. Згоден. Адже НБУ вже їх розробив 10 років тому! Все це - біда ідей наших депутатів, які ні в чому не хочуть розбиратися. Просто підхоплюють "модну фішку". Навіть якщо цей законопроект приймуть, ніхто не зверне на нього уваги. Електронна гривня існує давно. Але її так і не вдалося розкрутити. Електронна гривня, як би і розвивається, але обсяги її копійчані. На криптовалюту, насамперед, потрібен попит. На що аферисти постійно тиснуть? Вони просто закидають населення модними і розумними словами, що люди не розуміють, а потім на цьому будують аферу. Мету афери – надути вас. Йде мова про торгівлю повітрям. А для шахрая це ідеальний варіант!", - зазначив він.

Також прокоментував ситуацію фінансист Андрій Блінов. Згідно з його аналізом документа, що законопроект прописаний недостатньо ретельно.

"Є маса питань з визначенням поняття "криптовалюта" і взаємодії цього поняття з міжнародним простором. Виникає питання про вихід на норми міжнародного права. Як буде Україна взаємодіяти з іншими країнами з питання оцінки криптовалют? Ряд держав по-різному трактують поняття біткоінів і криптовалют. Немає єдиного законодавства, статусу. Думаю, що цей документ повинен, в першу чергу, бути підтриманий фінансовими владою України. Але такої підтримки немає. Яким чином Україні долати ці колізії?", - запитує Блінов.

Генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський стверджує, що ініціатива Рибалки є не більш ніж політичним популізмом.

"Справа в тому, що біткоіни сьогодні не монетизовані. Національні банки Німеччини, Швейцарії та Великої Британії, на яких тримається вся фінансова система Європи, критично ставляться до криптовалют. І кожна країна трактує ці поняття по-своєму. Який інтерес переслідує нардеп Рибалка, важко зрозуміти. Механізмів одержання прямої матеріальної вигоди я не бачу. Швидше за все, це - просто політичний популізм, метою якого є відволікання уваги від кримінальних справ, порушених проти Рибалки за фактами державної зради і підриву економічної безпеки України", - говорить Браїловський.