ua en ru

Експерти розкритикували проект про заборону легального обігу традиційних та електронних сигарет

Експерти розкритикували проект про заборону легального обігу традиційних та електронних сигарет Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Фахівці негативно оцінюють внесений депутатами законопроект

Фахівці негативно оцінюють внесений депутатами законопроект, яким забороняється легальний обіг традиційних та електронних сигарет. Відповідний законопроект "Про внесення змін до закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" щодо виробництва тютюнових виробів" , було зареєстровано 6 вересня.

Законопроектом передбачено заборонити обіг тютюнових виробів (сигар, сигаріл, сигарет), а також електронних сигарет та інших тютюновмісних та нікотиновмісних виробів, до складу яких входять амоній, аміак чи сечовина самостійно чи в будь-яких сполуках чи поєднаннях.

За словами авторів законопроекту, "Метою використання [амонію, аміаку, сечовини] є бажання виробників тютюнових виробів використовувати дешеві низькосортні тютюни та відновлений тютюн, що виготовляється із тютюнових відходів, тютюнової пилюки та інших неякісних компонентів… Однак найпоширенішою метою використання в тютюновій промисловості аміаку, амонію та сечовини є збільшення вільного засвоєння нікотину у сигаретному димі."

Опитані виданням УНІАН експерти зазначили, що заборона стосуватиметься всіх тютюнових без виключення сигарет як традиційних так і електронних.

В.о. голови Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров'я України Анатолій Строй заявив:

"Амоній, аміак, сечовина на рівні з солями натрію входять до складу мінеральних добрив, які застосовуються під час вирощування будь-якої сільгоспкультури – у тому числі тютюну. Відтак навіть органічно вирощений тютюн містить ці сполуки. Законопроект не встановлює жодного мінімального порогу вмісту сполук натрію в кінцевому продукті. А затверджених методик виявлення, зокрема амонію, в тютюні не існує. Це дозволить зняти з полиць магазинів всі, без виключення тютюнові вироби та електронні сигарети вже через 90 днів після прийняття та публікації закону".

Дослідження американських вчених, оприлюднене ще в 2011 році спростувало твердження, що аммоній пришвидшує абсорпцію нікотину під час паління.

Ольга Соколова, яка з 2012 по 2015 була заступником голови Держспоживінспекції України прокоментувала законопроект: "Законопроектом не передбачено відповідальність за порушення закону, не визначено порядок і методологію перевірки виробів на наявність "заборонених" речовин. Це бездієвий законопроект, нездатний вирішити задачі, визначені авторами".