ua en ru

Експерти закликали нардепів підтримати зниження навантаження на українських газовидобувників

Експерти підтримали зниження податкового навантаження на вітчизняних газовидобувників. Така міра, зокрема, передбачена в законопроекті №2120 "Про стимулювання видобутку природного газу в Україні", який парламент розгляне 30 червня.

Раніше про підтримку ініціативи вже заявляли в уряді, відзначаючи необхідність виправити допущену в минулому році помилку, пов'язану з необґрунтованим збільшенням ставок ренти.

На думку аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, газовидобувна галузь знаходиться під тиском жорстких фіскальних умов. "На сьогоднішній день у нас досить високі рентні платежі, які були впроваджені раніше", - зазначив експерт.

На думку економіста Андрія Новака, уряд має виправити власну помилку з введенням надвисокої ренти, яка зробила вітчизняний газовидобуток нецікавим для бізнесу.

"Різке підвищення рентної плати за видобуток газу було дуже великою помилкою, яку допустив український уряд, і через цю помилку фактично всі інвестори, які працювали у цій сфері на території України, прийняли рішення згортати виробництво, згортати видобуток, оскільки він вже ставав нерентабельним і нецікавим для бізнесу. Тому зниження ренти зараз - це необхідний крок для того, щоб повернути інтерес бізнесу до видобутку газу на нашій території", - заявив Новак.

Експерт підкреслив, що російська агресія зобов'язує Україну збільшувати власний видобуток газу.

"Особливо це важливо зараз, коли через агресію з боку Російської Федерації, нам потрібно зменшувати закупівлю газу з Росії і нарощувати власний видобуток. Тому цей крок потрібен, але він вже є наслідком дуже великої помилки щодо різкого підвищення ренти, яке закладене в державному бюджеті на 2015 рік", - уточнив Новак.

Законопроект №2120 передбачає внесення поправок до 252 статті Податкового кодексу України. Зокрема, пропонується знизити ренту при видобутку газу з покладів глибиною до 3,5 км до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною більше 5 км - до 14%.

На думку авторів, документ повною мірою відповідає висновків робочої групи провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, яка за запрошенням Міністерства фінансів провела оцінку оптимального фіскального режиму для видобутку газу в Україні.

Раніше на підтримку зниження рентних платежів виступив міністр енергетики Володимир Демчишин. За його словами, таке рішення було прийнято в результаті тривалих переговорів між енергетичним відомством і Міністерством фінансів.

Нагадаємо, в серпні 2014 року Кабмін підвищив ренту для незалежних видобувних компаній, що змусило учасників ринку повністю переглянути інвестиційні плани газовидобутку в Україні. Темпи інвестицій у газовидобувну галузь країни скоротилися до 10% (у порівнянні з 2012-2013 рр.). В результаті, галузь опинилася на межі зупинки.