ua en ru

Експерти ООН і ОЗХЗ відвідають Сирію для розслідування хімічної атаки

Експерти ООН і ОЗХЗ відвідають Сирію для розслідування хімічної атаки Фото: хімічна небезпека (dsns.gov.ua)

Делегація прибуде до Сирії протягом 10 днів

Експерти Спільного механізму Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) та ООН прибудуть до Сирії для розслідування обставин застосування хімзброї в сирійському Ідлібі. Про це з посиланням на заступника міністра закордонних справ Сирії Фейсал Мекдад повідомляє Associated Press.

За словами дипломата, делегація прибуде до Сирії протягом 10 днів.

Зазначено, що "Дамаск буде сприяти" місії експертів із виявлення тих, хто використовував хімічну зброю в країні 4 квітня, коли в результаті атаки, за даними Сирійського центру моніторингу з прав людини, загинули щонайменше 80 осіб.

"Ми будемо пропонувати сприяння для розслідування і допоможемо (делегації) дістатися до того місця, де можна говорити про передбачуваний хімічний напад", - запевнив Мекдад.

Він також додав, що влада Сирії запропонує делегації попрямувати на авіабазу Шайрат, з якої, як стверджує Вашингтон, вилетіли літаки для нанесення удару хімічними боєприпасами.

"Ми попросимо їх відправитися на авіабазу Шайрат, і тим самим Сирія (режим президента Башара Асада) надала б докази того, що вона не має відношення до використання отруйного газу", - заявив глава МЗС.

Нагадаємо, населений пункт Хан-Шейхун у провінції Ідліб зазнав хімічної атаки 4 квітня 2017 року. За інформацією сирійського центру моніторингу з прав людини (SOHR), у результаті катастрофи загинуло понад 80 осіб, із них 11 дітей.

Вашингтон звинуватив у застосуванні хімзброї проти мирних жителів режим президента Сирії Башара Асада. У відповідь на хіматаки США завдали ракетного удару по авіабазі Шайрат у Сирії. Американські військові заявили, що саме звідти вилетіли літаки, які провели хімічну атаку. Свою причетність Дамаск заперечує.