ua en ru

Експерти ООН довели причетність КНДР до використання хімзброї в Сирії

Експерти ООН довели причетність КНДР до використання хімзброї в Сирії Фото: Кім Чен Ин (kcna.kp)

Експерти ООН вивчали дотримання Північною Кореєю санкцій Організації Об'єднаних Націй

Північна Корея робила поставки сирійському уряду, які могли використовуватися у виробництві хімічної зброї, повідомляється в доповіді експертів Організації Об'єднаних Націй. Про це пише The New York Times.

Експерти ООН вивчали дотримання Північною Кореєю санкцій Організації Об'єднаних Націй.

"Можливі компоненти хімічної зброї були частиною, щонайменше, 40 раніше не зареєстрованих вантажів Північної Кореї в Сирію в період між 2012 і 2017 роками", - повідомляється в доповіді експертів, який до розгляду виданням, публічно не був випущений.

Над звітом працювали вісім експертів з різних країн, які зробили доповідь в більш ніж 200 сторінок з копіями контрактів між північнокорейськими і сирійськими компаніями.

Відносини Північної Кореї з Сирією розглядаються в одному розділі доповіді, в якому також міститься інформація про те, як уряд лідера Північної Кореї намагався обійти санкції. У ньому описується, як Північна Корея використовує складну мережу "компаній-пустушок" та іноземних громадян для отримання доступу до міжнародного фінансування, використовує складні кібер-операції для крадіжки військових таємниць.

"У доповіді наводяться нові подробиці військових відносин між Північною Кореєю і Сирією, які тривають десятиліттями. Під час арабо-ізраїльських війн в 1960 і 1970 роках північнокорейські льотчики виконували місії з сирійськими військово-повітряними силами. Пізніше північнокорейські техніки допомогли розвинути арсенал балістичних ракет Сирії і побудувати атомну електростанцію, здатну виробляти плутоній, який може бути використаний для виробництва ядерної зброї. Ізраїль знищив завод у 2007 році", - пише видання.

Нагадаємо, у США заявили, що переговори з КНДР повинні призвести до припинення ядерної програми країни.