ua en ru

Експерт: лобісти грального бізнесу не зможуть переламати суспільні інтереси

Не зважаючи на потужну піар-підтримку, проект закону про відкриття гральних закладів не знайде підтримки у парламенті та у суспільстві. Такий прогноз висловив політолог Володимир Фесенко.

"Напередодні податкової реформи та прийняття бюджету на наступний рік активізувалося гральне лобі, яке намагається продавити відповідний законопроект через Верховну Раду. Головні аргументи "за" - начебто серйозні кошти для держбюджету. Проте на сьогодні українські політики зважають на думку своїх виборців, а суспільство налаштоване різко негативно проти будь-яких "бізнесів на пороках". У суспільній свідомості казино знаходяться приблизно поряд з будинками розпусти та наркопритонами. Для більшості українців гральний заклад - це не фешенебельний зал із фільму про Джеймса Бонда, це скоріше темний підвал чи кіоск на ринку, до якого ігромани відносять останні сімейні заощадження", - заявив він.

За його словами, "тому будь-які заяви чи ініціативи щодо легалізації таких закладів викличуть серйозні політичні та іміджеві проблеми для їх ініціатора".

"Навряд чи зараз знайдеться достатньо політиків, готових пожертвувати репутацією в обмін на сумнівні дивіденди від лобістів, тим більше що серед претендентів на ігровий ринок в Україні - переважно російські компанії. Українське суспільство очікує від уряду проривних красивих ініціатив, запровадження інновацій, інформаційних технологій, відкритості діяльності уряду. І якщо замість цього запропонувати подібний крок назад, то протестувати будуть не лише моралісти чи консерватори, але і рядові громадяни", - додав експерт.

Він констатував, що "запровадження мережі гральних закладів у країні з депресивною економікою - це не порятунок, це скоріше відчайдушне намагання Уряду знайти гроші будь-якою ціною та авантюра лобістів, тому в нинішніх умовах шанси на реалізацію цього плану мінімальні".