ua en ru

Експерти: Легалізація заробітних плат збільшить обсяги відрахувань до соціальних фондів

Актуальність проблеми легалізації заробітних плат пояснюється тим, що від її вирішення залежить покращення життя громадян України, впевнені експерти.

Політолог Дмитро Видрін заявляє: "Поки не буде зарплат по-білому, не буде і доходів, як у "білих" людей. Поки будуть зарплати по-чорному, житимемо, як наші брати в Африці - з таким же рівнем доходів, з таким же рівнем безпеки, з такими ж дорогами і з такою ж інфраструктурою. Легальні зарплати - це і автобани, і кваліфікована й здатна захищати громадян поліція, це і гаряча вода, і опалювання, і все решта. Тому потрібно якнайшвидше зробити зарплати не в конвертах, а у відомостях".
Голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що влада повинна обдумано вирішувати проблему легалізації зарплат, поклопотавшись і про відповідні податкові пільги для підприємців. "Зрозуміло, що виводити зарплати з тіні необхідно. І не тільки тому, що це один із способів переходу до нормальної економіки, але і тому, що сьогодні це допоможе вирішити серйозні бюджетні проблеми, зокрема і в Пенсійному фонді. Що насторожує - це акцент на адміністративні заходи. Необхідно шукати економічні методи, стимули. Тут не потрібна кавалерійська атака", - говорить В.Фесенко.
Детінізація зарплатного фонду неможлива без антикорупційної боротьби на всіх рівнях - про це нагадує політолог Валерій Бебик. "Допустимо, працедавець повинен виплатити легальну зарплату, яка разом з податками, як він підрахує, обійдеться йому в мільйон. В той же час він точно знає, що нелегальна зарплата плюс хабарі перевірникам обійдуться йому в два рази дешевше. Для працедавця сьогодні, за нинішнього рівня корупції в країні, "батіг" - це легальна зарплата, а не штрафи. Це треба розуміти. Це вибір - заплатити мільйон податків або сто тисяч хабаря конкретному чиновникові. Поки влада не вирішить хоч би частково проблему з корупцією, навіть самі ефективні реформи приречені", - відзначає експерт.
Варто нагадати, що віце-прем'єр-міністр і міністр соціальної політики України Сергій Тігипко підготував і презентував пакет законопроектів, що стосуються легалізації зарплат. Віце-прем'єр заявляє, що впровадження цих законопроектів здатне принести близько 50 млрд грн відрахувань до соціальних фондів, а насамперед - до Пенсійного фонду.