ua en ru

Експерт викрив Мінекології в роботі за "старими схемами"

Експерт викрив Мінекології в роботі за "старими схемами"

Міністерство екології не змогло змінити принципи своєї роботи і піти від старих схем, які згубно впливають на роботу міністерства. Таку думку висловив в публікації "Від Мінекології я чекав зміни принципів роботи, а не зміни схем" член-кореспондент АН України, заступник голови громадської ради Мінекології Валерій Чорний, заявивши при цьому, що глибоко розчарований діями профільного міністра екології Остапа Семерака і його команди.

"Ми чітко бачимо роботу, яка здійснюється за принципом колишніх схем. Ми бачимо нерозуміння принципу вибудовування взаємин з суспільно-експертним середовищем, з керівниками ЦОВ і т. д.", - зазначив експерт.


При цьому Чорний підкреслив, що не є прихильником критиканства, тому свій аналіз завжди аргументує.

Він упевнений, що, наприклад, у нашій країні гостро стоїть проблема сміттєпереробки. "Чому не скористатися кіотськими грошима і не вирішити, нарешті, роками існуючу проблему на державному рівні", - задається питанням вчений.

"Підходять до кінця сто днів, по закінченню яких, міністр повинен буде відзвітувати про виконану роботу. Про який звіт може йти мова, якщо ми навіть не чули про програму. Де програма Остапа Семерака, в якій було сказано про системні зміни для подальшого реформування галузі, а отже і розвитку", - констатував Чорний.

Він зазначив, що якби зараз ми попросили міністра озвучити своє бачення в цьому напрямку, підкріплене професійними аргументами, йому нічого було сказати. Коли нема планування, ніколи не буде результату. Тільки, звичайно, якщо не говорити про "внутрішнє планування", тобто кулуарні домовленості.

Експерт підкреслив, що як показує практика, політичне призначення в профільні центральні органи влади, за так званим партійними квотами можуть призвести до розбалансування роботи ЦОВ. А аналізуючи останнє інтерв'ю Остапа Семерака, він чітко зрозумів і переконався в тому, що політичні призначення завідомо програшні, додав експерт.

Чорний констатував, що відсутність експертного громадського контролю і небажання його не тільки нормального функціонування, а навіть його створення, це завжди було пріоритетом керівників міністерства.

"Я знову акцентую вашу увагу, що я покладав надії на нового міністра, розраховував, що його підхід буде також "новим". Але, на жаль, для кожного з нас ніяких якісних змін, все той же принцип у роботі. Є сила посади, а не сила профільної професійної аргументації", — резюмував Чорний.