ua en ru

Експерт: Україні в рамках відходу від "дешевої енергії" необхідно переглянути систему субсидій і економити

Експерт: Україні в рамках відходу від "дешевої енергії" необхідно переглянути систему субсидій і економити

Концепція "дешевої енергії" в нинішніх економічних умовах втратила актуальність для України, а спроби зберегти її гальмують розвиток країни. Про це заявив представник Групи підтримки України, створеної в Єврокомісії, Торстен Волерт на міжнародній експертній дискусії про розвиток українського ринку електроенергії в Брюсселі у вівторок, передає "Інтерфакс".

"Кожен в Україні розуміє, що ситуація, коли дешева енергія субсидується третьою країною, зокрема Росією, є питанням минулого. Це повинно субсидуватися всередині країни, але тільки питання - хто це повинен робити", - сказав представник ЄК.


На його думку, комплексний відповідь на це питання визначається ситуацією на ринку, соціальної системою, а також вихованням у людей належних звичок заощаджувати енергоресурси.

Волерт акцентував увагу на забезпеченні енергоефективності не тільки на рівні промисловості, але і в комунальному секторі.

Представник ЄК застеріг від зростання популізму в Україні навколо теми підвищення тарифів, однак визнав наявність великих побоювань в українському суспільстві з приводу здатності оплачувати рахунки за енергопостачання усіма верствами населення. У той же час він ще раз зазначив, що на такі питання відповідь повинна давати соціальна система в державі, а не концепція "енергія повинна бути дешевою".