ua en ru

Експерт: Яценюк зайняв активну позицію в діалозі з Порошенком і БПП

Прем'єр Арсеній Яценюк у діалозі з президентом і його партією БПП зайняв активну, наступальну позицію і запропонував свій порядок денний для виходу країни з політичної кризи та успішного проведення реформ.

Про це заявив політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк, коментуючи заяви прем'єр-міністра Арсенія Яценюка у неділю, 28 лютого, під час 10-хвилинного телезвернення до українців.

Він зазначив, що глава уряду вперше так конкретно звернувся в першу чергу до Президента і його фракції, відзначивши їхню відповідальності за майбутнє України. Експерт додав, що Арсеній Яценюк направив своє звернення і до інших фракцій, які в грудні 2014 року утворили у ВР проєвропейську коаліцію - в тому числі до "Батьківщини" і "Самопомочі", які вже заявили про свій вихід з коаліції. Політолог розцінив це як спробу прем'єра все ж досягти політичної консолідації всіх політичних сил, які називають себе демократичними.

Андрій Миселюк погодився з твердженням глави уряду, що доля реформ в руках не тільки Кабінету міністрів, але і всіх сил, що створили проєвропейську коаліцію в нинішньому парламенті.

"У своєму зверненні прем'єр коротко, але досить чітко визначив програму дій уряду, розставив акценти і пріоритети. Він запропонував президенту, його партії БПП і всім іншим фракціям коаліції реалізувати цю програму. Тепер м'яч перебуває на полі президента. І Порошенко повинен або підтримати програму уряду, або запропонувати власну чітку і конкретну альтернативу. У другому випадку президент повинен представити свою програму і свою урядову команду, яка буде її втілювати ", - підкреслив експерт.

Він зазначив, що досі ні президент, ні політичні сили, представлені в парламенті, власних чітких професійних програм проведення реформ та розвитку країни і команд для виконання цих програм суспільству не надали.

"Після цих заяв Яценюка президенту доведеться визначити свою позицію щодо виходу з політичної кризи. Надалі займати позицію "над сутичкою" в умовах гострої та тривалої кризи Порошенку вже не вдасться", - прогнозує Миселюк.