ua en ru

Експерт: Ціна продажу державного вугілля штучно занижується

Замість того, щоб проводити реформи, Міністерство енергетики та вугільної промисловості продовжує політику штучної підтримки неринкових механізмів дотування видобутку вугілля. Про це заявив глава Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"Вартість українського вугілля, яке видобувають державні шахти, штучно занижується. Встановлена ціна продажу вугілля не покриває навіть його собівартості", - каже Пасхавер.

Нагадаємо, як повідомили у ДП "Волиньвугілля", за 8 місяців 2015 року фактична ціна реалізації 1 тонни вугілля без ПДВ склала 941,35 грн. При цьому собівартість 1 тонни товарної вугільної продукції складає 2188,78 грн і покриває витрати по собівартості лише на 43%. В ДП "Львіввугілля" також підтвердили, що ціна реалізації вугілля не покриває собівартість.

Наголошується, що чистий збиток від реалізації товарної продукції ДП "Волиньвугілля" склав 121,6 млн грн. У червні з шахтарями розрахувалися на 55%. Заборгованість по заробітній платі за серпень 2015 р. складає 100%.

"Вся проблема в тому, що різниця між ціною реалізації вугілля і собівартістю, як і раніше, компенсується за рахунок держдотацій з державного бюджету України. Це призводить до затримок і невиплат зарплат шахтарів, а також стимулює зростання боргів в енергетиці. Замість реформ ми отримуємо той же популізм, що багато років поспіль має місце у галузі", -- каже Пасхавер.

Нагадаємо, що за словами глави Міненерго Володимира Демчишина, до кінця 2015 року з держбюджету необхідно виділити як мінімум 1,3 млрд грн на покриття різниці між собівартістю видобутку і продажу вугілля.