ua en ru

Експерт: Заможні люди світу приховують від податків 32 трлн дол

Заможні громадяни по всьому світу приховують від 21 до 32 трлн дол від оподаткування. Про це йдеться в доповіді колишнього економіста консалтингової компанії McKinsey & Co Джеймса Хенрі, підготовленого для організації Tax Justice Network, передає новинний канал "Al-Jazeera".

Податкові збори з 32 трлн дол можуть скласти до 280 млрд дол щорічно. При оцінці переховуваних від оподаткування коштів Хенрі враховував лише фінансові активи. Нерухомість, предмети розкоші, яхти та інше не приймалися в розрахунок.

У дослідженні наголошується, що близько 10 млн осіб по всьому світу використовують офшорні рахунки. При цьому 100 тис. осіб володіють половиною із загальної суми в 32 трлн дол.

Представник організації Tax Judtice Network, яка виступає проти офшорних рахунків, Джон Крістенсен заявив, що шокований отриманими сумами.

"Але що насправді шокує - це те, що найбільші світові банки по вуха замішані в тому, що допомагають своїм заможним клієнтам ухилятися від податків і переводити кошти в офшори. Ми говоримо про відомі бренди - HSBC, Citigroup, Bank of America, UBS , Credit Suisse - найбільші імена. І вони найчастіше повністю віддають собі звіт в тому, що допомагають своїм клієнтам йти від сплати податків ", - зазначив Крістенсен. Він також додав, що часто діяльність банків у цьому напрямі є незаконною.

Для дослідження були використані офіційні дані МВФ, Світового банку, ООН і центральних банків різних держав світу. "З точки зору економіки приватний сектор представляє собою чорну дірку", - йдеться в заключній частині доповіді.

Для порівняння, станом на 22 липня 2012 найбільший у світі державний борг - держборг США становить суму в 15,86 трлн дол