ua en ru

Експерт: рейтингове агентство в Гонконзі стане реальною альтернативою "великій трійці"

Генеральний директор UCRA ("Українське кредитно-рейтингове агентство") Станіслав Дубко констатує, що створене в Гонконзі нове міжнародне незалежне рейтингове агентство Universal Credit Rating Group може стати альтернативою "великій трійці" рейтингових агентств США - Moody's, Standard & Poor's і Fitch.

"Регулятори у всьому світі і учасники ринку шукають альтернативу великій трійці. Дійсно, причиною стало те, що в період кризи багато агентства помилилися в прогнозах, згодом визнавши це. Давно відомо, чим вище рейтинг, тим нижче ймовірність дефолту. Наслідки кризи показали, що оцінки часто були завищені, що призводило до дуже негативних наслідків", - зазначив Дубко.

Він констатує, що нещодавно створене в Гонконзі нове міжнародне незалежне рейтингове агентство Universal Credit Rating Group може стати альтернативою " великій трійці " рейтингових агентств США.

"Наше агентство вело з ними переговори, більше того - буквально вчора я повернувся з Гонконгу, де як раз відбулося відкриття агентства. Переваги його полягають в тому, що воно об'єднує рейтингові агентства з різних країн, тобто виключається фактор впливу якогось конкретної держави. До речі, участь передбачає входження в акціонерний капітал на певних умовах, і ця група якраз зацікавлена залучати все більшу кількість гравців з різних країн. Росія, Китай і США - це лише ініціатори. Шанс у цієї ініціативи. Також важливо наявність сильного китайського гравця", - додав експерт.

За його словами, якщо раніше сильний перекіс у рейтингуванні був на США, то у багатьох відразу виникало питання об'єктивності, експерти бачили чільним питання геополітики. Тут же, на його думку, ніхто не допустить крену в бік Китаю, буде баланс за рахунок інших держав.
Дубко зазначає, що проект інвестують близько 30 млн дол., він розрахований на досить тривалий час. Зокрема, горизонт планування складає найближчі 10 років.

Нагадаємо, що 25 червня в Гонконзі відкрилося нове міжнародне незалежне рейтингове агентство "Юніверсал кредит" (Universal Credit Rating Group). Воно покликане стати одним з ключових гравців на ринку в противагу американської "великої трійки" ("Стандард енд Пурс", "Мудіс" і "Фітч") і сприяти підвищенню рівня об'єктивності оцінок економічних процесів у світі.