ua en ru

Експерт: реформа оплати праці держслужбовців необхідна для запобігання новій урядовій кризі

Реформа оплати праці держслужбовців необхідна для запобігання новій урядовій кризі. Про це пише на своїй сторінці в Facebook експерт, головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

"Якщо не змінити систему оплати держчиновників (не тільки розміри, але і "за що"), ми зануримося в нову урядову кризу вражаюче скоро", - пише Крамаренко.

Зокрема, він наводить дані про заробітки членів Кабміну зі складу, що почав працювати 2 грудня 2014 року. Так, за даними експерта, вищі держчиновники, що прийшли з приватного бізнесу, заробляли на рік перед приходом на держслужбу від 605 тис. грн (Андрій Пивоварський, міністр інфраструктури і транспорту) до 22,89 млн грн (Наталія Яресько), а з 1 грудня 2015 року, після підвищення, міністри заробляють по 7637 грн в місяць, прем'єр-міністр - 8300 грн в місяць (до вирахування податків). Всі інші чиновники заробляють ще менше - згідно з рангами, зазначив Крамаренко.

За даними експертів, цей рівень оплати не тільки демотивує вищих керівників, а також середній керівний склад в держорганах, але руйнує керованість держапарату, створює підстави для корупції.

Зокрема, Крамаренко навів цитати із заяви міністра транспорту Андрія Пивоварського незадовго до лютневої урядової кризи: "Прийшло багато волонтерів, які були готові залишатися і працювати в держструктурі, якби було нормальне фінансування. Покликавши їх працювати, я їм постійно говорив: скоро буде фонд, який дозволить отримувати за роботу справедливу зарплату. Пройшов рік: фонду немає, немає зарплат.... Я прекрасно розумію, що я настільки сильний, наскільки сильна моя команда. З середини літа від нас почали йти люди. Більшість з них просто не побачили світла в кінці тунелю з питання справедливої компенсації. ...Зараз я не бачу, яким чином мені мотивувати далі людей".

Поряд з гідною оплатою повинні бути надані відповідні задачам міністрів повноваження, вважає експерт.

"Історії, коли міністр місяцями не міг продавити через апарат прем'єра призначення свого заступника - вони на слуху. І це тільки мала частина важелів, які треба вручити міністрам, щоб розраховувати на їх ефективність і високу віддачу", - пише він.

Крамаренко вважає, що "якщо Верховна Рада прийме зміни, що наділяють міністрів повноваженнями, адекватними масштабами їхньої відповідальності - багато питань буде знято. І ефективність уряду явно зросте. А точніше - вона з'явиться".