ua en ru

Експерт розповів про можливі наслідки збільшення адвалорної частки акцизу

Експерт розповів про можливі наслідки збільшення адвалорної частки акцизу Збільшення адвалорної частки акцизу може призвести до ряду економічних проблем

Збільшення адвалорної частки акцизу, запропоноване Мінфіном, призведе до сумарного зниження податкових надходжень, паралельно провокуючи ряд супутніх економічних проблем. Про це у своєму блозі "Чим загрожує підвищення адвалорної частки акцизу для держбюджету" написав завідувач кафедри менеджменту та адміністрування Національного університету харчових технологій, доктор економічних наук Михайло Міненко.

На його думку, прогнозований обсяг додаткових надходжень до 2017 року від збільшення адвалора розрахований Мінфіном помилково.

"По-перше, економічний ефект від збільшення адвалорної частки на сигарети необхідно вважати окремо від ставки мінімального акцизного податкового зобов'язання. По-друге, Мінфіном подвійно зараховані доходи від адвалорної частини, які будуть отримані в результаті збільшення мінімального акцизного податкового зобов'язання. Отже, від нової ініціативи Мінфіну держбюджету тільки програє", - стверджує економіст.

"Більше того, велика різниця між ціною на сигарети в країнах Європейського Союзу та в Україні стимулює контрабанду. Подальше перенасичення ринку дешевими цигарками, які не знаходять попиту в нашій країні, тільки погіршить ситуацію", - додав експерт.

За словами Міненка, підвищення адвалора ніяк не узгоджується з євроінтеграційними прагненнями України.

"Наївно вважати, що новий законопроект наблизить нас до виконання вимог Директиви ЄС щодо мінімальної ставки акцизного податку, що дорівнює 90 євро за тисячу сигарет. Скажу більше - реалізація пропозицій уряду йде всупереч рекомендаціям міжнародних організацій", - зазначає економіст.

На його думку, тільки підвищення специфічної ставки акцизу забезпечить рівномірний ріст цін на сигарети, що в свою чергу знизить відсоток курців в країні, сприятиме боротьбі з контрабандою з України, а також гарантовано збільшить доходи в держбюджет.

Нагадаємо, на початку листопада на розгляд Верховної Ради України був запропонований доопрацьований законопроект 5132 від 3.11.2016 "Про внесення змін до Податкового Кодексу України". Оновлений проект все так само передбачає збільшення адвалорної (процентної) ставки акцизу на сигарети з 12 до 15%.