ua en ru

Експерт розповів про схеми Луцького і Клименка для виведення активів з "Терра Банку"

Експерт розповів про схеми Луцького і Клименка для виведення активів з "Терра Банку" Фото: Олександр Охріменко (з отркытых джерел)

На думку Охріменка, Луцький і Клименко організували "дуже просту, але ефективну схему"

Економічний експерт Олександр Охріменко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розповів про схеми Максима Луцького та Сергія Клименка для виведення активів з Терра Банку.

"У нас дуже багато говорять і політики, і правоохоронці, особливо Генеральна прокуратура, як вони хоробро борються з фактами розкрадання державного майна, представниками "злочинної влади". Але в дійсності читаєш факти і матеріали в ЗМІ про зовсім інші речі. Ось і нещодавно кілька українських ЗМІ розповіли про шикарну схему віджиму майна Національного авіаційного Університету, в якій, за версією журналістів, замішаний колишній проректор НАУ і народний депутат часів Януковича Максим Луцький зі своїм діловим партнером Сергієм Клименком. Здавалося б, тут Генеральна прокуратура, і особисто Юрій Луценко повинні були б показати вищий пілотаж у боротьбі з корупцією і повернути вкрадене держмайно. Але не доля. Схема спрацювала успішно, і фактично, згідно з даними ЗМІ, НАУ втратив нежитлових площ близько 7000 кв. м і 0,5 га землі. Але зате інші знайшли, і дуже успішно", - пише експерт.

На думку Охріменка, Луцький і Клименко зробили "дуже просту, але ефективну схему". "Компанія ТОВ "Лігвіс Л", що належить Луцькому та його бізнес-партнеру Сергію Клименку, виконувала для НАУ роботи з реконструкції низки нежитлових приміщень. Договір про інвестування був укладений щодо АТП по вул. Симиренка, 1, у столиці, загальною площею понад 4000 кв. м", – написав експерт.

Він заявив, що в результаті замість реконструкції будівель і будівництва автостоянки компанія уклала попередній договір оренди території з мережею фітнес-клубів Sport Life. Аналогічна ситуація, за словами Охріменка, сталася і з другою ділянкою і групою нежитлових приміщень по вул. Лебедєва-Кумача, 5. Його реконструкцією, згідно договору від 2009 року, повинна була займатися інша фірма Луцького-Клименка – ТОВ "Альфа-Капітал-Груп", пише експерт.

"Але однією з умов реконструкції цих будівель була передача частини нерухомості у власність компаній, які роблять реконструкцію. Смішніше не придумаєш. Реконструкція заради дерибану. Але це ще не все. Щоб ускладнити схему, під заставу цих приміщень узятий кредит в "Терра Банку" на суму 70 млн грн, який ЗМІ пов'язують із Луцьким і Клименком. А коли "Терра Банк" вже був близький до закриття, дивовижним чином кредит був переоформлений на банк "Стандарт", який журналісти теж пов'язують із Луцьким і Клименком. Але все це відбулося фактично в межах однієї схеми. Всі грошові розрахунки проведені через коррахунок банку "Стандарт", відкритий в "Терра Банку" протягом кількох хвилин у неопераційний час. Реальних грошей не було. Звичайний прогін коштів на коррахунках в межах самого банку. Чиста схематика виведення активів з балансу банку. Це класична схема виведення активів з банку перед банкрутством", – розповів експерт.

Таким чином, коли в "Терра Банку" ввели тимчасову адміністрацію, з'явилася "дірка" в 70 млн гривень, пише Охріменко.

"Так як реальні гроші ніхто в "Терра Банк" не вводив, гроші пробігли по колу всередині самого "Терра Банку", а от нерухомість втекла в іншому напрямку. Закривати цю "дірку" довелося за рахунок грошей Фонду гарантування вкладів. Тимчасовий адміністратор "Терра Банку" визнав: перекредитування через банк "Стандарт" незаконні. Накладено арешти на спірне майно. Але нерухомість вже давно переоформлена на інші компанії, які знову ж таки пов'язані з Луцьким та Клименком, і ніхто повертати нічого не збирається", – додав експерт.

За його словами, незважаючи на те, що в ГПУ постійно заявляють, що всі винні будуть покарані, насправді нічого не відбувається.

"А боротьба з корупцією в Україні просто зашкалює. Таких прикладів схем Луцького і Клименка, про які розповіли ЗМІ, дуже багато. Майдан дав хорошу можливість у результаті бардаку вдало заробити на держмайні. І хоча вже минуло майже чотири роки після Майдану, але нічого радикально не змінилося. Тим не менш, піар боротьби з корупцією зараз зашкалює. Поговорити у нас вміють, а робити або хоча б намагатися щось зробити розумне не виходить. А може, і не хочуть", – резюмував Охріменко.

alt