ua en ru

Експерт розповів про причини дефіциту вугілля антрацитної групи

Експерт розповів про причини дефіциту вугілля антрацитної групи Фото: Олександр Харченко (джерело фото - Радіо Свобода)

На думку Харченка, дефіцит вугілля виник через незадовільну роботу Кабміну

Дефіцит вугілля антрацитної групи на складах є результатом незадовільної діяльності уряду в питанні підготовки до опалювального сезону. Таку думку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі ТРК "Київ", передає "Апостроф".

"На жаль, те, як працював уряд у підготовці до опалювального сезону, не витримує ніякої критики. Результатом є те, що у нас дійсно є жорсткий дефіцит антрацитового вугілля. Це вугілля споживає половина теплових електростанцій України, рівно половина. Сьогодні ми маємо склади, які не тільки є недостатніми, але які закінчаться максимум через 20-23 днів", - зазначив експерт.

За його словами, міжнародне та українське експертне середовище підкреслювали необхідність формування запасу антрацитового вугілля ще навесні 2016.

"У травні, в червні того року європейці, американці, українці-експерти говорили: шановні, у нас є ця формула "Роттердам +", але вона не для того, щоб ви заробляли ось таку маржу всередині, яку ми оцінюємо в 25-30 мільйонів доларів в місяць ", - зазначив він.

Експерт вважає, що слід створити резерв вугілля шляхом укладання імпортних контрактів, а також опціонів.

"Ми повинні були завезти імпортне вугілля з Америки, ми повинні були завезти його з Австралії, ми повинні завезти його з Південно-Африканської Республіки. У той час воно було відносно дешевим. Зараз, звичайно, опалювальний сезон, на всіх біржах пік цін, у всіх країнах потрібне вугілля - це все дорого. Є час, коли все дешево. Є, були і є зараз ці гроші", - додав він.

Харченко зазначив, що українська енергетика знає приклади прийняття ефективних урядових рішень і реальних реформ. Одним з них була відмова від споживання російського газу. "Там дійсно була виконана робота і зроблена реформа. Але у частини вугілля - навпаки. Навіть якісь кроки, які були зроблені до того - коли було минуле уряд Яценюка - вони всі були просто кинуті під ніж", - сказав він.

За прогнозами експерта, існує кілька шляхів вирішення нинішньої кризової ситуації: "Сценарій перший: уряд швидко знаходить хоч якісь альтернативні джерела енергозабезпечення. Мабуть, це один з кращих сценаріїв".

За другим сценарієм, дійсно критичний момент, який може трапиться через півтори-два тижні, після початку віялових відключень ті, хто блокують постачання вугілля, змінять свою позицію. "Хлопці, які облягають, все-таки зрозуміють, що дійсно є аварійна ситуація, і щонайменше дадуть якусь лазівку для того, щоб вугілля проїхало", - припустив він.

Останній, песимістичний сценарій - це довгі, важкі віялові відключення, які негативно вплинуть не тільки на життя кожного окремого українця, але і на Україну в цілому, резюмував експерт.