ua en ru

Експерт прокоментував презентацію нового порядку розподілу бюджетних коштів Київської області

Експерт прокоментував презентацію нового порядку розподілу бюджетних коштів Київської області Фото: Владислав Дзівідзінський (112-Україна)

На його думку, новий алгоритм розподілу бюджетних коштів запобігатиме багатьом корупційним ризикам

Новий порядок розподілу бюджету Київської області - це реальна дія, спрямована на профілактику та виключення багатьох корупційних ризиків у Київській області. Так на своїй сторінці у Facebook політичний експерт Владислав Дзівідзінський прокоментував презентацію нового порядку розподілу бюджету Київської області, днями проведену у Київській обласній державній адміністрації.

На думку політолога, вперше керівництво Київської області зібрало всіх голів сіл, міст, районів і журналістів, для того щоб пояснити порядок розподілу бюджетних коштів.

"Найголовніше, що необхідно відзначити, – це вперше (наскільки я дізнався, увага, вперше!) керівництво Київської області зібрало всіх голів сіл, міст, районів і журналістів, для того щоб пояснити порядок розподілу бюджетних коштів. Усе було зроблено доступно і по-людськи, у вигляді нормальної презентації зі зрозумілими слайдами, що дало розуміння алгоритму, за яким буде відбуватися розподіл бюджетних грошей. Це не був "талмуд" на 600 сторінок з дрібним шрифтом, який складений так, що його навіть ніхто і не береться читати. Це був екран, презентація і прості діаграми", – відзначає Дзівідзінський.

За словами експерта, презентацію відвідали близько 700 осіб, однак чи не вперше вони слухали, як саме будуть розподілятися гроші облбюджету.

"Всього було приблизно 700 присутніх, і обличчя переважної кількості гостей перші хвилини виражали легке здивування, а місцями і недовіру. А все тому, що їх ніколи не запрошували і не розповідали, як саме будуть розподілятися гроші, адже це завжди була таємниця з купою прихованої інформації", – пише експерт.

Хоча, підкреслив політолог, "світле майбутнє" не настане одразу після презентації, однак подібна ініціатива заслуговує на увагу.

"Я вважаю, що цей крок – це реальна дія, спрямована на профілактику та виключення багатьох корупційних ризиків у Київській області. Як на мене, арешти хабарників – це лише симптоматична боротьба, а системна боротьба лежить саме в площині викорінення корупційних ризиків. Загалом, необхідно будувати систему так, щоб мінімізувати саму можливість розграбовування", – зазначає політичний експерт.

Він зазначив, що людський фактор в ухваленні рішень щодо розподілу грошей мінімізують. "Завдяки новій системі мінімізують вплив людського фактора, зокрема можливий вплив самого губернатора в ухваленні рішень щодо розподілу грошей. Час обіцянок минув, і люди вже мало кому вірять, їм потрібен результат. А нова система розподілу фінансів якраз сприяє результативності, бо передбачається, що міста і села спочатку будуть подавати свої пропозиції, а на виході отримувати фінансування саме на ті об'єкти, які їм необхідні в першу чергу, громадськість зможе контролювати хід робіт і витрачання коштів", – написав Дзівідзінський.

Крім того, пише він, "ця ініціатива лежить у практичній площині реалізації президентської стратегії децентралізації". "У цій логіці закладений принцип багаторівневої комунікації, а не просто вказівки зверху", – додає експерт .

Він переконаний, що чим простіша і зрозуміліша для всіх схема роботи, тим складніше красти, зокрема, так і з бюджетом: "чим більше формул і складних слів – тим більше крадуть".

"Зараз активізуються всі учасники корупційних схем, зокрема і їхні бенефіціари, і почнуть чинити опір та розхитувати інформаційний простір. Проте, на мою думку, нова схема розподілу бюджету проста і зрозуміла, вона виключає безліч корупційних ризиків і по суті своїй є правильною", – підсумовує він.