ua en ru

Експерт: прийняття Дніпропетровською областю бюджету-2016 виведе регіон в лідери децентралізації

1 грудня Дніпропетровська обласна адміністрація внесла на розгляд обласної ради бюджет на 2016 рік і регіон першим в Україні почав процес прийняття обласного бюджету. Подію прокоментував експерт Міжнародного центру комунікаційних технологій Владислав Міхеєв.

"Ця подія - приклад ефективного управління регіоном. Особливо, якщо врахувати, що суворе дотримання бюджетного календаря не завжди було властиво управлінським традиціям минулого. Не будемо забувати, що держбюджет в країні поки теж не прийнятий. Затвердивши обласний бюджет до кінця поточного року, Дніпропетровщина підтвердить статус лідера децентралізації в Україні", - сказав Владислав Міхеєв.

За словами експерта, губернатор області Валентин Резніченко не вперше демонструє переваги суто прагматичного, технократичного підходу до управління регіоном.

"У ситуації загальної економічної нестабільності, бюджетний процес небезпечно пускати на самоплив. Це може розбалансувати фінансову систему і призвести до незворотних наслідків для соціального і економічного життя регіону. Із запланованих на 2016 рік 12 млрд грн область ризикує отримати 1/12 необхідних ресурсів. Це може створити проблеми навіть з захищеними статтями. Тому фінансова стабільність знаходиться у керівництва області в головному пріоритеті", - розповів експерт.

Він зазначив, що завдяки курсу на децентралізацію, який ініціював Президент Петро Порошенко, регіон планує збільшити свій дохід в 2016 році на 25%. 3,6 млрд піде на дотації соціальної сфери. А бюджет розвитку становитиме 1,5 млрд грн - на 64% більше, ніж у поточному році. Бюджетні закупівлі будуть проходити переважно через систему електронних торгів ProZorro.

"Це забезпечить бюджетному процесу керованість і прозорість. А також значно знизить корупційні ризики. Це буде перший в Україні обласний бюджет, якій максимально використовує можливості системи ProZorro. Далі цей досвід можна поширити на інші регіони", - зазначив Владислав Міхеєв.